Voormalige Kompaan locatie Het Hoge in Vorden wordt ISK-school
Het nieuwe Kompaan College aan de Almenseweg in Vorden is begin 2025 in gebruik genomen. De voormalige onderwijslocatie aan Het Hoge 41 kwam daardoor vrij. B en w besloten in oktober 2024 te onderzoeken of de locatie de komende 10 jaar behouden kan blijven voor ISK-onderwijs aan de maximaal 221 jonge vluchtelingen die we in Bronckhorst gaan opvangen. Op basis van een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek is op 15 april 2025 het besluit genomen de school vanaf begin 2026 als ISK-school aan te wijzen. Buurtbewoners zijn hierover geïnformeerd.
Haalbaarheidsonderzoek
Het haalbaarheidsonderzoek bestaat uit een technisch en bouwkundig onderzoek, een onderzoek naar verkeersveiligheid en een verkenning naar sociale veiligheid. We hebben hiervoor informatie gekregen van verschillende partijen, zoals ISK-scholen, Veilig Verkeer Nederland, politie, deskundigen van de gemeente en omwonenden.
Omgeving
Voor de kwaliteit van het onderwijs en voor een veilige leer- en werkomgeving van de jonge vluchtelingen in Bronckhorst is het wenselijk om hen op een goede en nabije ISK-locatie te onderwijzen. Wij begrijpen dat ons besluit impact op de buurt kan hebben. Voor ons is een fijne woonomgeving voor omwonenden ook van groot belang. Daar zetten we ons voor in door samen met hen afspraken te maken over mogelijke verkeersoplossingen en omgangsvormen rond de school. Hiervoor organiseren we een omwonendenoverleg.
Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek
- Technisch en bouwkundig onderzoek
Het aantal leerlingen is lager dan het aantal leerlingen van het Kompaan op de locatie (ISK maximaal 221 / Kompaan 407 aan Het Hoge en Nieuwstad samen). Het onderzoek laat zien dat de locatie geschikt is voor het type klassikaal onderwijs in kleinere groepen dat de ISK geeft. Dat is een andere manier van onderwijs dan het VO-onderwijs van het Kompaan. In de school zijn de voorzieningen voor ISK-onderwijs al grotendeels aanwezig of op korte termijn te realiseren. De gemeente en de ISK maken hierover afspraken.
- Verkeersveiligheidsonderzoek
Er zijn geen verkeerskundige belemmeringen voor het starten van de ISK-locatie. Er zijn veilige fietsroutes of deze zijn met aanpassingen te realiseren. Ook kunnen schooltijden worden aangepast, zodat de leerlingen van het basisonderwijs en het ISK niet tegelijk beginnen. Verder zorgt het COA dat het van en naar school gaan zo veilig mogelijk gebeurt. Kinderen komen met de fiets of met georganiseerd busvervoer. De bus parkeert buiten de schoolzone. Voor medewerkers van het ISK komen extra parkeerplekken op eigen terrein. Dit is mogelijk omdat er minder kinderen naar het ISK komen waardoor er minder fietsenstallingen nodig zijn. Het gebruik van openbare parkeerplaatsen in de buurt vermindert daardoor.
- Verkenning sociale veiligheid
De verkenning naar sociale veiligheid gaat over het veilig voelen van bewoners in hun eigen buurt. In het verleden was er soms overlast van jongeren in de omgeving. Het ISK werkt nagenoeg niet met tussenuren en heeft veel aandacht voor omgangsvormen en gedrag. Ook zorgen zij voor een goede bereikbaarheid en vaste contactpersonen voor de buurt.
Aanleiding voor ISK-onderwijs
Samen met het COA zijn we bezig locaties te realiseren voor de opvang van jonge vluchtelingen (die asiel zoeken in ons land, Spreidingswet). We hebben daarvoor al gemeentelijke terreinen aangewezen in Vorden (Kerkhoflaan) en in Hengelo (Elderinkweg). Een derde locatie volgt nog. Alle kinderen vanaf 5 jaar in Nederland zijn leerplichtig. Ook de jonge vluchtelingen die we gefaseerd in Bronckhorst gaan opvangen (Spreidingswet). De Internationale Schakel Klas (ISK) is het onderwijs voor anderstalige jongeren van die leeftijd. De ISK's in Zutphen en Doetinchem zijn de afgelopen tijd flink gegroeid en hebben onvoldoende lokalen voor onderwijs aan de leerlingen die we in onze gemeente gaan opvangen. In de Q en A’s hieronder en het haalbaarheidsonderzoek naar sociale veiligheid en verkeersaspecten vindt u meer informatie over ISK-onderwijs.
Inburgeringslessen statushouders
Op dit moment verzorgt Interbeek inburgeringslessen aan 5 groepen statushouders van verschillende taalniveaus (dit zijn mensen met een vergunning om hier te blijven en een bestaan in ons land op te bouwen). Elke groep heeft maximaal 12 deelnemers en een eigen rooster. Afhankelijk van hun traject volgen de cursisten 2,5 dag tot 3 dagen inburgeringslessen. Dit verloopt goed. Het is voor maximaal een jaar (tot eind 2025), tot de permanente locatie voor dit onderwijs gereed is. De inburgeringslessen en het ISK-onderwijs overlappen elkaar daardoor naar verwachting niet. In maart 2025 organiseerden cursisten een ontmoetingsbijeenkomst met de buurt.
Woningbouw
Door dit plan komt voorlopig geen woningbouw op Het Hoge 41. In Vorden staan de komende tijd echter meerdere bouwplannen op stapel, waaronder aan de Almenseweg, op het terrein van de Vordering, in het pand van voormalige modezaak Visser en op het terrein van de vroegere drukkerij Weevers aan de Nieuwstad. Ook wordt de oude Kompaan vestiging aan de Nieuwstad hiervoor ontwikkeld.
Contact
Heeft u vragen over de vestiging van het ISK-onderwijs aan Het Hoge 41 in Vorden? Dan kunt u dit contactformulier invullen of ons bellen, via tel. (0575) 75 02 50.
Veel gestelde vragen en antwoorden
Bijlagen
- Verkennend_haalbaarheidsonderzoek_ISK_vorden.pdflink naar pdf bestand3,9 MB
- 2024_mjop_en_inspectierapport_kompaan_college_te_vorden.pdflink naar pdf bestand9,5 MB