Opvanglocatie voor jonge vluchtelingen in Hengelo
De gemeente heeft als taak mensen die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben te huisvesten. Denk aan statushouders en vluchtelingen. We vinden het ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ze een goede en veilige plek te geven in onze gemeenschap. Daarbij hebben we oog voor de belangen van omwonenden. B en w van Bronckhorst en het COA zijn in gesprek over het realiseren van een (semi)permanente opvanglocatie voor max. 80 jonge vluchtelingen in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar op de Elderinkweg 2 in Hengelo (terrein naast/achter het gemeentehuis).
De gemeente heeft op 7 maart 2024 besloten het terrein te verhuren aan het COA voor een periode van 10 jaar. De locatie is eigendom van de gemeente, dichtbij voorzieningen (zoals winkels, sport en openbaar vervoer) en is op korte termijn beschikbaar. De komende tijd gaan we aan de slag met het opstellen van het omgevingsplan en de vergunningstrajecten (BOPA), waarbij we omwonenden graag nauw betrekken. Het COA werkt haar businesscase nu verder uit. De voorgenomen planning is dat de locatie in de eerste helft van 2025 opent.
Waarom we dit doen
Er is in Nederland te weinig opvang voor de vluchtelingen die naar ons land komen. Dit veroorzaakt opstoppingen in bijvoorbeeld het aanmeldcentrum in Ter Apel. Met schrijnende gevolgen. Alle gemeenten in Nederland moeten volgens de nieuwe Spreidingswet langdurig vluchtelingen opvangen (Bronckhorst 221). Op dit moment hebben we alleen kortdurende opvang in De Betteld in Zelhem, waar we sinds enkele jaren in de wintermaanden naar tevredenheid max. 70 jonge vluchtelingen opvangen. Als een gemeente geen plek kiest voor de opvang van vluchtelingen, kan het rijk een plek aanwijzen. Dat willen wij voorkomen. En met dit besluit beginnen we ook bij onszelf.
Burgemeester Marja van der Tas:
“Wij vinden het belangrijk om als gemeenschap onze verantwoordelijkheid te nemen en vluchtelingen een veilige plek te bieden in Bronckhorst. We zoeken naar passende huisvesting voor jonge vluchtelingen, zodat zij weer een thuis en een toekomstperspectief hebben.
We hopen dat we de jongeren die we willen opvangen naast het gemeentehuis samen met omwonenden kunnen laten zien dat onze gemeente een fijne plek is. Tegelijkertijd begrijpen we dat dit voornemen veel impact heeft op omwonenden. De leefbaarheid en veiligheid in de buurt vinden we als gemeente van groot belang. Ook zijn we zelf buur van de opvanglocatie. We zetten ons graag samen met omwonenden en omliggende verenigingen in voor een zo goed mogelijke inpassing in de omgeving.”
Bronckhorst kiest voor het opvangen van jonge vluchtelingen, omdat we daarmee goede ervaringen hebben opgedaan de afgelopen jaren in De Betteld. Daarnaast willen we inzetten op drie kleinere opvanglocaties verdeeld over onze gemeente in plaats van één grote voor 221 vluchtelingen (onze taakstelling). We kiezen hiervoor, omdat we deze kleinschaligheid vinden passen bij de aard en schaal van Bronckhorst en het beter vinden de opvangtaak die we hebben te verdelen. Bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zien we ook dat kleinschaligheid en spreiding goed werkt. Deze locatie in Hengelo is de eerste locatie die we ontwikkelen, we zoeken nog naar twee andere relatief kleinschalige opvanglocaties in de gemeente.
Contact
Projectleider voor het realiseren van de opvanglocatie vanuit de gemeente is Ruud Fabels. Hij is bereikbaar via de gemeente, tel. (0575) 75 02 50, of mobiel (06) 18 13 75 92. U kunt ons ook mailen: opvanghengelo@bronckhorst.nl. We streven ernaar mails zo snel mogelijk te beantwoorden.
Met wie we samenwerken
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van vluchtelingen in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat een vluchteling asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de vluchteling een verblijfsvergunning krijgt of Nederland moet verlaten. Het COA vangt vluchtelingen op in opvanglocaties verspreid over het hele land. Meer informatie over het COA vindt u op www.coa.nl.
Meedenken en meedoen
De keuze voor de locatie ligt bij de gemeente en het COA. Het COA vindt de locatie geschikt voor de opvang van max. 80 vluchtelingen. In een schouw hebben zij de locatie op verschillende aspecten beoordeeld, waaronder: kan de locatie voldoende ruimte bieden voor slaapkamers, recreatie, sanitair etc., is de locatie toegankelijk (dichtbij voorzieningen als winkels, scholen, openbaar vervoergezondheidszorg etc.) en is de omgeving veilig. Als het COA haar businesscase heeft uitgewerkt, dan sluiten gemeente en COA een bestuursovereenkomst, waarna de realisatie in gang gezet kan worden. Graag overleggen we met omwonenden over een zo goed mogelijke inpassing van de opvanglocatie.
Waarop hebben omwonenden en aanliggende verenigingen inspraak?
We vragen hen om mee te denken (participatie) over de wijze waarop de opvanglocatie op een goede manier ingepast kan worden op het terrein. Daarbij willen we ook graag zorgen die leven in beeld brengen. Samen bedenken we mogelijke oplossingsrichtingen, om rekening mee te houden bij de inrichting van de locatie. Het gaat dan bijvoorbeeld over de inrichting van de buitenruimte op het terrein zelf (haagjes/groen, fietsenstalling, bankjes etc.), verkeer/(loop/rij)routes, ontwerp van het gebouw (uitstraling), inpassing openbare ruimte, de manier waarop we contact hebben met elkaar, hoe we zorgen kunnen oplossen etc. Omwonenden hebben dus een meedenkende rol binnen het gegeven dat de opvanglocatie er komt. De gemeente en COA geven aan binnen welke grenzen zij kunnen meedenken.
Verder gaat een ruimtelijke ordeningsprocedure lopen, waarin bezwaar en beroep mogelijk is. De beoogde ontwikkeling van de locatie is mogelijk met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Naar verwachting start dit in de komende maanden.
Tijdens deze procedure nemen we de opmerkingen en adviezen van belanghebbenden mee in de vorm van een participatieverslag. Het college gebruikt dit verslag bij de besluitvorming over de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Vervolgens gaat een voorstel naar de raad. De gemeenteraad heeft bindend adviesrecht over deze BOPA (artikel 16.15a onder b. van de Omgevingswet).
Ook komen op een later moment gesprekken met maatschappelijke organisaties en ondernemers in Bronckhorst e.o. Onderwerp van gesprek zal zijn waar zij een bijdrage kunnen leveren aan een goede integratie van de vluchtelingen in de buurt. Als naaste buur zullen wij als gemeente hier ook een rol in spelen.
Klankbordgroep
We stellen graag een klankbordgroep van omwonenden en vertegenwoordiging van omliggende verenigingen in. De opzet en het doel bespreken we nog met de betrokkenen.
Laatste nieuws:
- Concept ontwerptekeningen nieuwe opvanglocatie
We overleggen met omwonenden over een goede inpassing van de locatie. Inmiddels zijn verschillende opties besproken. Het ontwerp is nog niet definitief, maar we denken steeds dichter bij het uiteindelijke ontwerp te zijn en delen de concepten daarom ook graag hier: er komen 2 gebouwen van 2 verdiepingen. Per gebouw verblijven 40 kinderen. Op verzoek van de omwonenden willen we de panden dicht tegen het gemeentehuis plaatsen. We moeten wel rekening houden met een brandgang van minimaal 10 meter. Ook is voor de omwonenden een pad langs de beekzijde van het gemeentehuis erg belangrijk. Het liefst voor fietsers en voetgangers, maar helaas bleek dat niet mogelijk. Voor voetgangers gaan we hierlangs een pad realiseren. Voor de fietsers overwegen we een fietsenstalling te maken aan de voorzijde van het gemeentehuis, zodat de kinderen vanaf daar lopend naar de locatie kunnen. Daarnaast willen de omwonenden graag een zandwal met beplanting om de locatie heen. Ook dat gaan we realiseren. Voor het definitief maken van het ontwerp zijn nog vervolg overleggen. In de bijlagen ziet u concept tekeningen van de locatie Hengelo. Deze zijn nog niet definitief, maar geven een goede indicatie. - Bestuursovereenkomsten getekend
Gemeente en COA tekenden op 16 juli 2024 de bestuursovereenkomsten voor de opvanglocaties voor jonge vluchtelingen in Hengelo en Vorden. Hiermee committeren we ons onder meer aan het beschikbaar stellen van de locaties, de soort opvang (voor jonge vluchtelingen) die we willen bieden, maar ook aan het faciliteren van onderwijs en een veilige leefomgeving. In de bestuursovereenkomsten staat bovendien dat de gemeente en het COA naast de bestuursovereenkomst nog nadere werkafspraken maken. Over een goede inpassing van de opvang in de omgeving voeren we overleg met omwonenden en afspraken die we met hen maken, nemen we op in de werkafspraken. Deze zijn samen met de bestuursovereenkomst voor ons leidend voor de realisatie van de opvanglocatie.
Voor het COA is het belangrijk de locatie optimaal te kunnen bezetten. Op de locatie komen maximaal 80 vluchtelingen. Daarvoor is het noodzakelijk 88 zogenaamde capaciteitsplaatsen te realiseren. De meeste kamers zijn voor 2 personen. Het kan voorkomen dat enkele kinderen beter alleen op een kamer kunnen verblijven die bedoeld is voor 2 personen. Door 88 capaciteitsplaatsen te realiseren, is daarvoor ruimte.
Veel gestelde vragen en antwoorden
Alleenstaande minderjarige vluchtelingen
Omgeving
Veiligheid
De opvanglocatie
Tot slot
Bijlage
- concept_tekening_opvang_hengelo_3d_beek.pnglink naar afbeelding2,2 MB
- concept_tekening_opvang_hengelo_3d_parkeerplaats.pnglink naar afbeelding2,2 MB
- concept_tekening_opvang_hengelo_bovenaanzicht.pnglink naar afbeelding486,2 KB
- Presentatie bijeenkomst omwonenden Hengelo.pdflink naar pdf bestand1,8 MB
- COA amv boekje - Jongeren over de asielopvang.pdflink naar pdf bestand1,1 MB