Plannen voor vrijkomende locaties Kompaan College in Vorden

De bouw van het nieuwe Kompaan College aan de Almenseweg in Vorden vordert gestaag en de planning is dat het nieuwe schoolgebouw na de kerstvakantie 2024/2025 in gebruik genomen wordt. Dit betekent dat in het voorjaar van 2025 de huidige locaties van de VO-school aan Het Hoge 41 en de Nieuwstad 49 vrijkomen en aan de gemeente worden overgedragen. B en w besloten op 1 oktober 2024 onderzoek te doen naar twee mogelijke ontwikkelingen. De bedoeling is voor de locatie Nieuwstad een woningbouwplan te ontwikkelen. Voor de locatie Het Hoge besloten b en w te onderzoeken of het pand de komende 10 jaar behouden kan blijven voor onderwijs aan de jonge vluchtelingen die in Bronckhorst gehuisvest gaan worden. Ook willen zij hier tijdelijk de inburgering van statushouders organiseren. Omwonenden zijn door ons over de plannen geïnformeerd en uitgenodigd voor bijeenkomsten.  

Nieuwstad  

Wij zijn van plan om voor de schoollocatie aan de Nieuwstad 49 een woningbouwplan te ontwikkelen. We gaan aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor woningen op deze plek. Naar verwachting is dit in het voorjaar van 2025 gereed. Doel is een mooie aanvulling te realiseren op het huizenaanbod in Vorden. De Kompaan locatie aan de Nieuwstad is gezien de staat van het gebouw en de beschikbare ruimte niet geschikt voor het voortzetten van onderwijs.  

We vinden het als gemeente belangrijk dat iedereen goed kan wonen en kan blijven wonen in Bronckhorst. Daarvoor zijn veel nieuwe woningen nodig. De planning is om tot 2030 1.700 tot 2.200 woningen te bouwen, met name voor starters, senioren en jonge gezinnen. Het streven is het realiseren van de juiste woning voor de juiste doelgroep op de juiste plek. Bij het beoordelen van alle woningbouwplannen houden wij rekening met behoefte, betaalbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid.  

Het Hoge

Samen met het COA zijn we bezig locaties te realiseren voor de opvang van jonge vluchtelingen van 13 t/m 17 jaar. We hebben daarvoor gemeentelijke terreinen aangewezen in Vorden en in Hengelo. De Internationale Schakel Klas (ISK) is het onderwijs voor anderstalige jongeren van die leeftijd. De ISK's in Zutphen en Doetinchem zijn de afgelopen tijd flink gegroeid en hebben onvoldoende lokalen voor onderwijs aan de leerlingen die we in onze gemeente gaan opvangen. Voor de kwaliteit van het onderwijs en voor een veilige leer- en werkomgeving van de jonge vluchtelingen in Bronckhorst is het wenselijk om hen op één ISK locatie te huisvesten. Het is een kans om hiervoor de vrijkomende locatie aan Het Hoge in te zetten. Met een haalbaarheidsonderzoek willen we nader onderzoeken of het schoolgebouw geschikt gemaakt kan worden voor het bieden van onderwijs aan deze groep. 

Daarnaast willen we vanaf begin 2025 de inburgeringlessen van statushouders in Bronckhorst tijdelijk verzorgen in enkele lokalen aan Het Hoge. Op de huidige locatie in Zelhem is te weinig ruimte. We onderzoeken of de inburgeringslessen verplaatst kunnen worden naar Het Hoge totdat een permanente oplossing gevonden is voor de huisvesting van dit onderwijs (naar verwachting eind 2025). Bouwkundig en technisch onderzoek moet uitwijzen wat de kosten voor noodzakelijk onderhoud en enkele duurzaamheidsinvesteringen zijn voor het voorzetten van onderwijs aan jonge vluchtelingen op de locatie de komende 10 jaar. Op dit moment is 10 jaar ook de termijn waarvoor de tijdelijke opvanglocaties in onze gemeente worden gebouwd. De verwachting is dat het haalbaarheidsonderzoek eind 2024 gereed is.  

Acute opvangproblematiek

Nederland kent een acute opvangproblematiek voor vluchtelingen. Gemeenten en COA moeten opvangmogelijkheden realiseren en Bronckhorst wees in het voorjaar en de zomer twee plekken aan waar opvanglocaties komen voor 80 vluchtelingen van 13 t/m 17 jaar per locatie. Het rijk heeft ons opgelegd om 221 asielzoekers op te vangen. We zoeken nog een 3e locatie elders in Bronckhorst. Op www.bronckhorst.nl/opvangvorden is meer te lezen over de te bouwen opvanglocatie in Vorden.     

Woningbouw

Door dit plan zou woningbouw op deze locatie aan Het Hoge voorlopig geen doorgang vinden. In Vorden staan de komende tijd echter meerdere bouwplannen op stapel, waaronder aan de Almenseweg, op het terrein van de Vordering en op het terrein van voormalige drukkerij Weevers aan de Nieuwstad. Ook is de bedoeling de Kompaan vestiging aan de Nieuwstad hiervoor zoals gezegd te ontwikkelen.  

Contact  

Heeft u vragen over (de haalbaarheidsonderzoeken naar) de herontwikkeling van beide Kompaan locaties? Dan kunt u dit contactformulier invullen of ons bellen, via tel. (0575) 75 02 50.  

Veel gestelde vragen en antwoorden

Zijn er informatiebijeenkomsten over deze plannen?

We hebben omwonenden van beide locaties uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten in oktober. Verder zullen, zodra meer bekend is over de uitkomsten van de haalbaarheidsonderzoeken naar Het Hoge (naar verwachting eind 2024) en de Nieuwstad (naar verwachting voorjaar 2025), opnieuw bijeenkomsten zijn voor omwonenden van beide locaties.

Wat houdt ISK onderwijs in?

Ieder kind verdient het om zich te kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf. Dat geldt ook voor nieuwkomers (vluchtelingen). ISK staat voor Internationale Schakel Klas. Het is de school waar anderstalige leerlingen van 12 tot 18 jaar leskrijgen, die de Nederlandse taal (nog) niet voldoende Nederlands spreken om in het Nederlandse onderwijs te kunnen instromen. De focus ligt op Nederlandse taal, rekenen, sporten en deelname aan de samenleving. Doel is dat zij zo snel mogelijk in het reguliere onderwijs kunnen instromen.

Welkom op de ISK Zutphen 

Hoeveel leerlingen zitten er nu op het Kompaan Vorden en hoeveel daarvan zitten in het gebouw aan Het Hoge

Op het Kompaan College zitten ruim 400 leerlingen waarvan ca. 275 op Het Hoge en ca. 150 aan de Nieuwstad. 

Hoe gaan de jongeren naar school en wat doen ze in de pauzes

De verwachting is dat de jongeren uit Vorden naar school gaan fietsen en voor de jongeren uit Hengelo gezamenlijk vervoer naar de school komt. In de pauzes hebben zij dezelfde bewegingsruimte als de huidige jongeren op het Kompaan hebben.  

Wat betekent ISK onderwijs voor de omgeving?

Anders dan in het reguliere onderwijs is het ISK-onderwijs een bijzondere inclusieve vorm van onderwijs. We zetten vooral in op dagritme en het bieden van structuur. Met maatwerk, individuele leerlingbegeleiding en gezamenlijke activiteiten helpen we iedere leerling zo goed mogelijk op gebied van persoonlijke ontwikkeling en bij het vinden van een nieuwe veilige sociale omgeving. Sommige leerlingen redden het meteen al prima, anderen hebben aandacht en zorg nodig om de zorgen en problemen die ze hebben te kunnen verwerken. Die zorg verlenen we met onze eigen professionals die óf zelf hulp bieden óf gerichte hulp buiten de school zoeken.

Gaat het realiseren van opvanglocaties wel door nu het kabinet de Spreidingswet van tafel wil?

In het nieuwe regeerakkoord staat dat het kabinet de Spreidingswet van tafel wil. Het is echter op dit moment nog niet duidelijk wat het effect gaat zijn van het regeerakkoord. Voorlopig hebben gemeenten de plicht de huidige wetgeving uit te voeren. Bovendien is de nijpende situatie als het gaat om vluchtelingenopvang in ons land op korte termijn niet opgelost. In de regio hebben we, ook Bronckhorst, daarom afgesproken dat we ons inzetten voor een menswaardige opvang van vluchtelingen. Dus moeten we op dit moment ook blijven kijken naar het faciliteren van onderwijs voor deze groep.

Er is sprake van netcongestie, hebben de plannen voor de locaties daar geen invloed op?

  • Het Hoge: De locatie is een bestaande locatie met nutsaansluitingen waardoor het tijdelijk blijven gebruiken van dit pand voor onderwijs geen invloed heeft op de netcongestie. 
  • Nieuwstad: De locatie is een bestaande locatie met nutsaansluitingen.  

Zijn voor deze plannen bestemmingsplanwijzigingen nodig?

  • Het Hoge: De bestemming voor de locatie Het Hoge is al maatschappelijk/onderwijs. Voor het eventueel tijdelijk blijven gebruiken van het pand voor onderwijs aan jonge vluchtelingen en de inburgering (scholing) van volwassen statushouders is daarom geen bestemmingsplanwijziging nodig.  
  • Nieuwstad: De bestemming voor de locatie Nieuwstad is maatschappelijk/onderwijs. Een wijziging van het omgevingsplan (voorheen heette dit een bestemmingsplanwijziging) naar wonen is nodig. Deze starten we op nadat meer duidelijk is over het haalbaarheidsonderzoek (we verwachten dat dit in het voorjaar van 2025 gereed is).

Waarom gaan de plannen door terwijl de spreidingswet wordt ingetrokken?

Het duurt nog zeker twee jaar voordat het kabinet de spreidingswet kan intrekken. Provincies en gemeenten hebben dus op dit moment te maken met opgaven voor opvang waar ze aan moeten voldoen. Gemeente Bronckhorst vindt het belangrijk om vluchtelingen te helpen en bij te dragen aan onderdak en onderwijs.