Hulp voor ouderen, zieken, mensen met een beperking (Wmo)
Als u door een ziekte, een beperking of ouderdom niet meer alles zelf kunt doen, dan kan de gemeente u helpen. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. Soms betekent dit dat u zelf probeert iets te veranderen in uw situatie. In andere gevallen geeft de gemeente u gerichte hulp.
De hulp is erop gericht dat u zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen. Denk aan:
- zelf uw huishouden doen
- verplaatsen in en om uw woning
- verplaatsen in uw omgeving met een vervoermiddel
- normaal gebruikmaken van uw woning
- andere mensen ontmoeten
Stel uw vraag
U kunt met uw vragen terecht bij één van de sociale teams. U kunt uw vraag op verschillende manieren stellen: binnenlopen, bellen, chatten, contactformulier invullen.
Hoe het werkt
- In een gesprek bekijkt u samen met de consulent wat voor u de beste oplossing is. Misschien kunt u zelf een oplossing regelen, of kunnen mensen in uw omgeving u helpen. Als de oplossing een voorziening is, dan geldt uw melding als een aanvraag voor die voorziening.
- De gemeente bekijkt of u voor een voorziening bij andere instanties terecht kunt, zoals uw zorgverzekeraar. Ook wordt gekeken in welke mate ondersteuning wordt geboden. Bij de bepaling hiervan speelt de noodzaak van de voorziening een rol.
- Bij de beoordeling kan de gemeente een onafhankelijke instantie vragen u te keuren. Een medisch adviseur neemt hiervoor contact met u op. De keuring is om te bepalen of u tot de doelgroep behoort. Meestal neemt de gemeente het advies van de keuring over.
- U ontvangt thuis een beschikking (brief) met de toekenning of afwijzing van uw aanvraag.
Wat het kost
Bij toekenning van een voorziening wordt er mogelijk een eigen bijdrage van u gevraagd. Deze bijdrage wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en bedraagt maximaal € 20,60 per maand. Voor meer informatie over het CAK kunt u terecht op de website www.hetcak.nl.
Let op: wilt u een storing melden aan een Wmo-hulpmiddel?
Storingen aan Wmo hulpmiddelen kunt u melden bij de gemeente. Gebruikt u hiervoor SlimMelden en selecteer daar uw locatie en de hoofdcategorie 'Wmo hulpmiddelen'. Bij spoed kunt u bellen met de gemeente (0575) 75 02 50.