Zoeklocatie munitieopslag Defensie

Op 15 juli organiseerden wij een inwonersavond in Toldijk over het gebied aan de Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg dat door Defensie is aangewezen als zoekgebied voor de grootschalige opslag van munitie. Bij deze bijeenkomst was ook Defensie aanwezig. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen. Onderaan de pagina kun je de presentatie van de avond downloaden.

Tijdens de avond werd er door Toldieks Belang een petitie aangeboden aan het college. Burgemeester Marja van der Tas nam deze in ontvangst.

Voorafgaand aan de avond vroegen wij omwonenden vragen in te sturen. Sommige vragen waren zeer specifiek en inhoudelijk. Deze beantwoorden wij persoonlijk of sturen wij door aan Defensie. In verband met de vakantieperiode, gaat hier meer tijd overheen dan je van ons gewend bent.

Contact en vragen 

Staat je vraag niet bij de vraag en antwoorden op deze pagina? Vul dan het contactformulier in. 

Contactformulier

Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven we antwoord op de vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Als er meer vragen komen, dan zullen we deze opnemen op deze pagina.

Wat vindt de gemeente van deze ontwikkeling?

De ontwrichtende werking van een munitiedepot aan de Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg is in de sterke leefgemeenschappen van Toldijk, Hummelo en Achter-Drempt zo groot, dat de locatie niet geschikt lijkt voor het opslaan van munitie. Vanuit dat perspectief is deze locatie volgens het college ongewenst. Wel is er begrip voor de zoektocht van Defensie naar ruimte.

Om tot een definitief standpunt te komen en om deze gezamenlijk op te stellen, spreekt het college na de zomer met de gemeenteraad. Het college neemt bij het opstellen van het standpunt ook de input mee die zij krijgt vanuit de werkgroep Munitieopslag, waarin een vertegenwoordiging van inwoners zit.

Waarom heeft de gemeente inwoners niet eerder geïnformeerd?

Het informeren van personen en bedrijven is een taak van Defensie. Toen wij op 11 juni hoorden dat Defensie niet actief met omwonenden communiceert, besloten wij een brief naar bewoners van dit gebied te sturen. Met deze brief hebben we omwonden op de hoogte gesteld van informatiebijeenkomst in Apeldoorn. Op 15 juli hebben wij een inwonersavond georganiseerd, waar ook Defensie bij aanwezig was.
 

Wanneer was de gemeente op de hoogte van plannen van Defensie?

In december 2023 werd duidelijk dat Defensie naar ruimte zocht en dat het oog viel op een globaal zoekgebied in onze gemeente, ergens ter hoogte van Keijenborg, Hummelo en Toldijk. Op 6 februari 2024 stuurden wij, samen met de Provincie onze zienswijze in. In dezelfde periode sloten wij aan bij de provinciale bestuurlijke kopgroep.

Op 31 mei 2024 werd duidelijk wat het exacte zoekgebied in onze gemeente, aan de Zutphen- Emmerikseweg/Muizengatweg. Daarover hebben wij op 11 juni een bestuurlijk overleg gehad met Defensie.

Ook toen werd duidelijk dat Defensie niet actief met omwonenden communiceert. Dit vonden wij niet acceptabel. Begin juli hebben wij vanuit de kopgroep provincie Gelderland een brief gestuurd naar de staatssecretaris om aandacht te vragen voor een goede communicatie met inwoners en gemeenten door Defensie. Daarnaast hebben wij op 15 juli 2024 een bijeenkomst in Toldijk georganiseerd waarvoor Defensie is uitgenodigd. De ruim 350 aanwezigen hebben hier uitleg gekregen over de plannen van Defensie. Ook konden zij vragen stellen aan Defensie en de gemeente en konden zij hun emoties en ongenoegen tonen.

Waarom heeft Bronckhorst niet ook zelf zienswijze ingediend?

Het college besloot om samen met de provincie Gelderland een zienswijze in te dienen. De omvang van het zoekgebied in onze gemeente was op het moment zo groot, dat dit het lastig maakte om anders dan in algemene bewoordingen te reageren. Daarmee zouden we herhalen wat in de provinciale zienswijze al was verwoord. Daar hebben wij vanaf gezien.

Waar voor sommige gemeenten al vanaf het eerste moment het zoekgebied exact in kaart was, was dat in onze gemeente pas op 31 mei het geval. We zijn nog niet te laat met het indienen van de zienswijzen. Dit kan in het proces nog twee maal.

Welke mogelijkheden qua bezwaar maken zijn er en hoe ziet het proces er verder uit?

De maanden september tot en met december van dit jaar zijn door Defensie gereserveerd voor gesprekken met medeoverheden over de uitkomsten van de onderzoeken en mogelijke (voorlopige) voorkeursalternatieven. Mocht de locatie Toldijk als voorkeursalternatief naar voren komen, dan is dit het momenten waarop wij direct en rechtstreeks met Defensie aan tafel zitten en onze standpunten naar voren kunnen brengen. Dit standpunt stellen we op – samen met de gemeenteraad en we halen input van omwonden op bij de werkgroep Munitieopslag. De gesprekken met de gemeenteraad vinden plaats direct na de zomer.

Als omwonende kun je ook zelf zienswijzen indienen. De gemeente zal de werkgroep waarin een vertegenwoordiging van inwoners zit, actief informeren wanneer deze momenten zich aandoen. Deze informatie komt ook op de website van Defensie Ruimte voor Defensie | Defensie.nl.

Informele zienswijze

Tijdens de bijeenkomst werd gevraagd naar informele zienswijze. Het is inderdaad altijd mogelijk om een brief te sturen naar een overheidsorgaan waarin je jouw zienswijze uiteenzet. Omdat je niet op een besluit of voorstel reageert, zal de overheid deze zienswijze ter kennisgeving aannemen. Het staat iedereen vrij een informele zienswijze in te dienen. Het moment om formeel zienswijzen in te dienen staat gepland in het begin 2025. Wanneer dit mogelijk is, zullen we dit aan de betrokkenen meedelen.

Waarom zit de gemeente in de kopgroep van de Provincie?

Wij hebben ons aangemeld voor de bestuurlijke kopgroep van de Provincie. Deze kopgroep bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de meest betrokken gemeenten. Wij vertegenwoordigen het belang van onze inwoners en dat van de regio. Bijvoorbeeld als gesprekspartner van Defensie en die van de Staatssecretaris. We zijn ervan overtuigd dat we hierdoor meer invloed uit kunnen oefenen op het proces. 

Is het zeker dat de munitieopslag hier komt?

Nee. Het ministerie onderzoekt op dit moment acht verschillende locaties in Nederland waarvan 4 in Gelderland voor een munitieopslag, waaronder de locatie Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg in Toldijk. Het ministerie doet verder onderzoek. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek, geeft Defensie een voorkeurslocatie aan. Het kabinet maakt de uiteindelijke keuze voor een locatie. Dit zal naar verwachting begin 2025 bekend worden.
Voor meer informatie over dit proces ga naar de website van Defensie: Ruimte voor Defensie | Defensie.nl.

Er wonen in het zoekgebied in onze gemeente veruit de meeste mensen. Heeft dat effect op de mogelijke keuze voor Toldijk?

Dat is niet te zeggen. Door Defensie worden meerdere selectiecriteria gebruikt. Eén daarvan is het aantal woningen. Dit zijn alle criteria:

  • Als maximale dimensionering geldt circa 70 hectare aan ruimte voor opslag en bijbehorende logistieke activiteiten, en minimaal 35 hectare.
  • Locatie in corridor noord, midden of in het zuiden van het land
  • Goede ontsluiting naar het hoofdwegensysteem/ transportcorridor
  • Mogelijk aansluiten op binnenvaartnetwerk en/of spoornetwerk richting Duitsland (nice to have)
  • Voorkeur transportcorridor Midden moet via goede verbindingen bereikbaar te zijn binnen 60 minuten te bereiken zijn en zo min mogelijk door bebouwde omgeving (steden, dorpskernen) gaan
  • Zo min mogelijk bebouwing in de omgeving (binnen Externe veiligheidszone)
  • Zo min mogelijk kwetsbare infrastructuur (geen bruggen die kapot kunnen)
  • Niet onder laagvliegroutes
  • De haalbaarheid van locaties in gebieden waar de landbouwtransitie nadrukkelijk gaat spelen zijn vanuit kansrijker dan gebieden waar relatief minder beperkingen voor landbouw gelden. Dit wordt meegenomen als criterium voor het bepalen van geschikte locaties.

Meer informatie staat in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma Ruimte voor Defensie op pagina 66.

Daarnaast noemde Defensie op de inwoneravond van 15 juli een viertal criteria, waarop het kabinet haar keuze baseert. Het gaat om:

  • het plan MER onderzoek
  • het bestuurlijk draagvlak
  • het maatschappelijk draagvlak
  • de wensen van Defensie