Zoeklocatie munitieopslag Defensie

Defensie wees dit jaar de locatie aan de Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg in Toldijk aan als zoeklocatie voor grootschalige munitieopslag. Op 12 november maakte Defensie via een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de locatie voor grootschalige munitieopslag aan de Zutphen-Emmerikseweg/Muizengatweg in Toldijk niet verder wordt onderzocht. Defensie komt tot deze conclusie naar aanleiding van de eerste, voorlopige uitkomsten van het Plan-MER onderzoek. 

Groot aantal woningen zou geraakt worden

Het Plan-MER onderzoek onderzoekt ruimtelijke en milieu aspecten. Hieruit blijkt dat een grootschalig munitiedepot in Toldijk vanuit één of meerdere aspecten op de leefomgeving niet voor de hand ligt. De belangrijkste reden die hiervoor genoemd wordt is het grote aantal woningen dat geraakt zou worden.

Kans op munitiedepot in Toldijk zeer klein

De locatie in Toldijk verschuift in deze fase van het onderzoek naar de achtergrond. Defensie geeft aan dat de kans heel klein is dat deze locatie alsnog wordt gekozen. Maar uiteindelijke besluitvorming ligt bij het kabinet. Een definitief besluit volgt naar verwachting in het voorjaar van 2025.

Contact en vragen 

Staat je vraag niet bij de vraag en antwoorden op deze pagina? Vul dan het contactformulier in. 

Contactformulier
 

Veelgestelde vragen

Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen aan de gemeente. Voor meer informatie over het onderzoek, bezoek de website: www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie.

De locatie in Toldijk wordt niet verder onderzocht. Wat houdt dit in?

In het planMER (hierin worden de effecten van de uitbreidingsplannen van Defensie op milieu en omgeving weergegeven) worden alle alternatieve locaties van de verschillende ruimtelijke behoeften onderzocht op alle relevante thema’s van de fysieke leefomgeving. 

De nu beschikbare uitkomsten van het planMER laten zien dat realisatie vanuit één of meerdere aspecten van de leefomgeving niet voor de hand ligt in Toldijk. Voor deze locatie geldt dat de kans zeer klein is om als voorkeursalternatief in het ontwerp van de Beleidsvisie Ruimte voor Defensie te worden opgenomen. 

Welke vervolgstappen zijn nu nog voor Toldijk en omgeving van belang?

De locatie in Toldijk valt nog niet definitief af. Er komt naar verwachting vanaf (voorjaar) 2025 een definitief antwoord. Dan presenteert Defensie alle voorkeursalternatieven aan het kabinet. Het kabinet beslist uiteindelijk welke uitbreidingen Defensie kan uitvoeren. Daarbij weegt het kabinet de ruimtebehoeften van Defensie af tegen die van andere departementen. Denk aan woningbouw, windmolenparken, land- en natuurgebieden etc.

Op basis waarvan is de locatie in Toldijk aangegeven als ‘niet verder te onderzoeken’ locaties?

Dit is gebeurd op basis van alle nu beschikbare onderzoeksresultaten in het planMER. Hierin worden alle alternatieve locaties van de verschillende ruimtelijke behoeften onderzocht op alle relevante thema’s van de fysieke leefomgeving. Daaruit bleek dat de realisatie van de ruimtelijke behoeften vanuit één of meer aspecten van leefbaarheid (zoals geluid, natuur, woningen, etc) niet voor de hand ligt. In Toldijk was het grote aantal woningen dat geraakt zou worden, doorslaggevend. 

Hoe is de selectie gegaan?

Op basis van planMER resultaten uit de onderzoekscriteria zoals benoemd in het NRD (aangevuld met de uitbreiding van de onderzoeksthema’s zoals benoemd in de Nota van Antwoord en Nota van Reactie). De onderzoeksresultaten worden begin volgend jaar door Defensie openbaar gemaakt met de publicatie van het planMER en de ontwerp Nationale Beleidsvisie

Kan de locatie in Toldijk weer terug op de lijst komen?

Vanuit de onderzoeksresultaten blijkt dat Toldijk in de ontwerp beleidsvisie (zeer waarschijnlijk) niet als voorkeursalternatief zullen worden aangeboden aan het kabinet. Dus locaties die niet langer in onderzoek zijn worden geen voorkeurslocatie. De uiteindelijke besluitvorming is aan het kabinet.

Hoe worden belanghebbenden bewoners/bedrijven in deze fase geïnformeerd?

De gemeente informeert de werkgroep Munitieopslag en de Dorpsbelangenorganisaties direct over de stand van zaken. We informeren de inwoners uit de verschillende zoneringen via een brief. Ook word een persbericht verstuurd en plaatsen wij ook berichten op onze vaste  kanalen. 

Ook Defensie communiceert via hun eigen kanalen. Daarnaast ontvangen kaveleigenaren binnen de zoeklocaties van de bovenregionale behoeften een brief met een procesupdate (inclusief de kaveleigenaren A/B zonering waar van toepassing)

Komt er een laagvlieggebied in Bronckhorst?

Defensie zoekt niet alleen naar ruimte voor grootschalige munitieopslag. De Achterhoek is als regio ook in beeld als zoekgebied als laagvlieggebied voor helikopters. Op dit moment kan Defensie nog geen duidelijkheid geven over de laagvlieggebieden. We hopen eind dit jaar daar meer duidelijkheid over te krijgen.