Week van de Veiligheid met aandacht voor digitale fraude: handige tips op een rij

Dit is een oud bericht.

Deze week (van 7 t/m 13 oktober) is het de Week van de Veiligheid en besteden veiligheidsorganisaties zoals de politie en de veiligheidsregio aandacht aan digitale veiligheid. Dit zijn tips die zij graag onder je aandacht brengen. 

Wat is digitale fraude?

We zien het vaak in het nieuws voorbijkomen: digitale oplichting of online fraude. Naast alle leuke mogelijkheden die het internet te bieden heeft, zorgen cybercriminelen helaas ook regelmatig voor vervelende ervaringen bij andere internetgebruikers.

Veelvoorkomende vormen van digitale oplichting en fraude

Eén van de bekendste vormen van digitale oplichting is WhatsApp-fraude (ook wel bekend als de vriend-in-noodfraude). Bij deze vorm van fraude ontvang je via WhatsApp een (zogenaamd) dringend verzoek van een vriend, familielid of andere naaste. Via een bericht vraagt diegene jou om snel geld over te maken om bijvoorbeeld een belangrijke rekening te helpen voldoen. Goedwillende slachtoffers maken op deze manier, zonder dat ze het doorhebben, geld over naar oplichters. Kenmerken bij deze vorm van oplichting zijn bijvoorbeeld: er is altijd veel haast bij het verzoek, de afzender belooft het geld direct terug te betalen maar kan nu tijdelijk zelf niet bij zijn/haar geld en de afzender van het berichtje wijst verzoeken af om even te bellen (of langs te komen).

Dit kun je direct doen

  • Zoek het nummer van je bekende op in je contacten en bel de bekende via je eigen contactenlijst om na te vragen of hij/zij je echt een appje heeft gestuurd.
  • Heb je al geld overgemaakt? Neem contact op met je bank en meld het bij de Fraudehelpdesk (www.fraudehelpdesk.nl). En doe altijd aangifte bij de politie!

Handelsplaats- of webwinkelfraude

Handelsplaats- of webwinkelfraude houdt in dat iemand op een online handelsplaats, zoals een webshop of een website (bijvoorbeeld Marktplaats) een product te koop aanbiedt, maar na het ontvangen van de betaling het gewenste product niet levert. Kijk op de website van www.onlineveilig.nl voor tips over betrouwbaarheid van webshops en veilig online winkelen.

Phishing

Veel online fraude valt onder het begrip ‘phishing’. Dit zijn valse berichten die bijvoorbeeld via e-mail of sms worden verstuurd. Het doel van phishing is om jou te overtuigen om gevoelige informatie te verstrekken of bijvoorbeeld een bestand te downloaden waarbij malware/software wordt geïnstalleerd op jouw apparaat. Aan het ontvangen van phishing is helaas weinig te doen. Wel heb je zelf invloed op het effect daarvan, namelijk door het te leren herkennen. Hierdoor kun je voorkomen dat je per ongeluk gegevens of geld afstaat. Kijk op de website van www.onlineveilig.nl naar tips over hoe je phishing kunt herkennen en wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden.