Wat kan het sociaal team voor iemand betekenen?
Robert
Robert is 32 jaar en liep hersenletsel op door een beroerte. Robert komt via zijn huisarts bij een consulent van het sociaal team bij hem in de buurt. Samen bespreken ze zijn situatie en komen ze tot ideeën die Robert kunnen helpen. In Robert’s situatie kan dit bijvoorbeeld betekenen dat hij begeleiding krijgt bij het draaiende houden van zijn huishouden en af en toe naar dagbesteding gaat. Maar ook zijn familie kan een rol spelen. Zo helpt zijn zus hem graag bij zijn financiën en wil zijn zwager het tuinonderhoud op zich nemen. De consulent zorgt ervoor dat Robert de ondersteuning krijgt die nodig is.
Mevrouw van Veen
Mevrouw Van Veen is 86 jaar en woont op zichzelf. Ze kan niet alles meer zelf. Gelukkig doet haar schoonzoon veel voor haar. Ze wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar vraagt zich af hoe dat moet als ze straks minder goed ter been wordt of haar geheugen slechter wordt. Daarom gaat een consulent van het sociaal team met haar in gesprek. Ze bekijken samen wat nodig is, ook als de beperkingen de komende tijd toenemen. Daarbij kijkt de consulent hoeveel de schoonzoon kan blijven doen en wat er verder nodig is. Dit kan bijvoorbeeld inzet van vrijwilligersdiensten zijn, zoals een boodschappendienst, maar ook professionele ondersteuning zoals huishoudelijke hulp. Vaak zal het een combinatie zijn.
Lydia
Lydia is alleenstaande moeder en heeft altijd hard gewerkt, tot twee jaar geleden haar contract niet verlengd werd. Ze solliciteerde, maar vond geen nieuw werk. Uiteindelijk kwam ze bij de gemeente in de bijstand terecht. Nog steeds solliciteert ze, maar Lydia begint de moed te verliezen en vraagt zich af of ze ooit weer aan het werk zal komen. Ze klopt aan bij het sociaal team. De consulent denkt met haar mee. Lydia is onzeker geworden over haar kunnen. De consulent praat daar met haar over. Samen kijken ze hoe Lydia weer vertrouwen kan krijgen in zichzelf. In Lydia’s situatie kan bijvoorbeeld gekeken worden naar een werkervaringsplek of het volgen van een opleiding, om langzaamaan weer te re-integreren.