Het vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die erkend zijn als vluchteling in Nederland. U kunt met het vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. Voor sommige landen heeft u een visum nodig. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van het land waar u naartoe wilt reizen

Aanvragen vluchtelingenpaspoort

  • U bent erkend als vluchteling door de Verenigde Naties (VN). U neemt uw geldige verblijfsvergunning van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) mee.  
  • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Bronckhorst.
  • Voor kinderen jonger dan 18 jaar is schriftelijke toestemming nodig van de gezaghouder(s). Zie meer informatie onder het kopje “Goed om te weten” hoe u dit kunt regelen.
  • U komt altijd twee keer naar het gemeentehuis, de eerste keer om het reisdocument aan te vragen en de tweede keer om het document op te halen. U maakt voor beide momenten een aparte afspraak.  

Wilt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen, dan maakt u hiervoor een afspraak. 

Afspraak maken aanvragen Vluchtelingenpaspoort

Paspoort kwijt?

Bent u uw reisdocument kwijt? Dan is het mogelijk om online de vermissing van uw reisdocument al door te geven. Deze vermissing wordt direct landelijk geregistreerd.  Lees voor meer informatie de pagina 'Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen'.

Nodig bij de aanvraag

  • Een goedgelijkende recente kleurenpasfoto. Let op dat deze maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag en dat deze voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Alle reisdocumenten die nog in uw bezit zijn. Ook als ze verlopen zijn en nog niet door de gemeente ongeldig gemaakt zijn, bijvoorbeeld als u eerder een vluchtelingenpaspoort hebt aangevraagd.
  • U neemt uw geldige verblijfsvergunning van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) mee.  

Reisdocument afhalen  

U ontvangt nadat u een reisdocument heeft aangevraagd binnen een week een automatische mail dat uw nieuwe document bij de gemeente is ontvangen. U kunt dan direct een afspraak maken.  

Indien u binnen 3 maanden na uw aanvraag uw document niet hebt opgehaald, dan vervalt uw paspoort en wordt deze vernietigd. U krijgt de kosten van de aanvraag van het document niet terug.

Afspraak maken afhalen vluchtelingenpaspoort         

Kosten 

  • Vluchtelingenpaspoort:  € 63,40
  • Extra kosten spoedaanvraag:  € 57,05
Goed om te weten

Geldigheid

  • Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De precieze geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsstatus. 
  • De ingangsdatum van de nieuwe geldigheidsduur van uw reisdocument gaat in op de dag dat u het nieuwe reisdocument bij de gemeente aanvraagt.  

Spoedaanvraag

Hebt u het paspoort eerder nodig dan is een spoedaanvraag mogelijk. Als u deze afspraak vóór 14.00 uur heeft gemaakt, kunt u uw paspoort de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.   

Kinderen

Reist u samen met kinderen jonger dan 18 jaar, lees dan ook de informatie op de pagina 'Reizen met kinderen'.

Toestemmingsverklaring nodig voor aanvraag reisdocument kind  

Voor het aanvragen van een paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar, moeten gezaghouder(s) toestemming geven. Ook moet het kind meekomen naar de afspraak. U kunt op drie manieren de toestemmingsverklaring regelen:  

  1. Voor de afspraak kunt u digitaal een toestemmingsverklaring indienen. U moet dit per gezaghouder invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.    
  2. Bij de afspraak neemt u voor elk kind, een ingevuld formulier 'Toestemmingsverklaring reisdocumenten' mee. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd nodig.  
  3. De gezaghouder(s) moet(en) meekomen. Dan wordt ter plekke het toestemmingsformulier ingevuld. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van gezaghouder(s) nodig.  

Vingerafdrukken  

  • Vanaf 12 jaar worden vingerafdrukken opgenomen in het paspoort.
  • Het kan voorkomen dat door een medische beperking het moeilijk of niet mogelijk is om een vingerafdruk af te nemen. Met een tijdelijke beperking komt u in aanmerking voor een paspoort zonder vingerafdrukken dat 1 jaar geldig is.
  • Van een blijvende beperking is sprake als vaststaat dat de beperking voor altijd blijft bestaan. U kunt een paspoort of identiteitskaart zonder vingerafdrukken krijgen die beperkt geldig is.  
  • Bij twijfel kan om een medische verklaring worden gevraagd.

Inhouden van reisdocumenten

De volgende situaties gelden waarbij een geldig paspoort kan worden ingehouden: 

  • Het reisdocument is beschadigd.
  • Er zijn wijzigingen of aantekeningen aangebracht door een onbevoegde.
  • De foto van de houder vertoont niet meer voldoende gelijkenis.
  • Er zijn verkeerde gegevens in het reisdocument vermeld.
  • Er zijn fouten in het productieproces gemaakt.
  • Het reisdocument is vervallen.

Houdt rekening met het feit indien u of uw kind niet meer voldoende gelijkenis vertoond dat u mogelijk problemen kunt krijgen. Ons advies is om een nieuw reisdocument aan te vragen met een recente pasfoto. Voorkom hiermee identiteitsfraude. 

Identiteitsfraude

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw reisdocument. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen. 

Ook interessant voor u?

Andere reisdocumenten:

Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hebt u soms recht op een paspoort. Zie voor meer informatie: