Veiligheid en crisis
De gemeente werkt onder andere samen met inwoners, politie en brandweer aan veiligheid in Bronckhorst. Een crisis of een ramp zoals een overstroming, grote brand, ontploffing, grieppandemie of een terroristische aanslag kan de maatschappij ontwrichten. De veiligheid kan in gevaar komen. De gemeente heeft een belangrijke taak bij rampen. Wij zijn onder andere verantwoordelijk voor processen als opvang en verzorging, registratie van slachtoffers, communicatie etc. De burgemeester heeft het opperbevel tijdens een crisis. Door te oefenen, soms ook met hulpdiensten, probeert de gemeente zo goed mogelijk voorbereid te zijn bij een mogelijke calamiteit. Nederland is opgedeeld in veiligheidsregio’s en elke regio heeft ook verplicht een regionaal crisisplan waarin onder andere staat wie (welke organisatie) waarvoor verantwoordelijk is tijdens een ramp. Op de website van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waaronder 22 gemeenten vallen inclusief Bronckhorst, vindt u deze en meer informatie.
Wat te doen bij een ramp en hoe kunt u zich voorbereiden?
Wat ú moet doen tijdens een crisis en hoe u zich kunt voorbereiden op noodsituaties, kunt u lezen op www.crisis.nl.
Als de sirene gaat
Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes die in de openbare ruimte staan. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand (en hebben we te maken met een crisis/ramp).
- Volg de instructies van politie, brandweer, hulpdiensten en/of gemeente op
- Ga direct naar binnen
- Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
- Zet de regionale radio of tv aan (zie de kanaalwijzer Radio Gelderland - Omroep Gelderland (gld.nl) op de website van rampenzender Omroep Gelderland), bekijk NOS Teletekst, kijk op www.crisis.nl of bekijk eventueel beschikbare informatie via uw mobiele telefoon en sociale media of NL Alert dan wel Burgernet. Meer informatie over wat u precies moet doen als de sirene gaat, vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Snel informatie
NL-Alert
Snelle informatie over een incident of ramp krijgt u via bijvoorbeeld NL-Alert of Burgernet. De meeste telefoons zijn al juist ingesteld voor NL-Alert, controleer zo nu en dan of dat ook (nog) voor uw telefoon geldt. Er wordt regelmatig getest (dit wordt breed aangekondigd), dat is voor u ook een check of uw telefoon werkt. U krijgt dan een testbericht op uw mobiele telefoon. Gebeurt dit niet, check dan hoe u uw telefoon goed instelt (laatste vraag op de pagina). Voor Burgernet kunt u zich heel gemakkelijk aanmelden via hun site.
Sociale media
Ook sociale media kunnen een bron van informatie zijn. Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente Bronckhorst ook gebruik van diverse sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons (ook daarom) op X en Facebook. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is op X te vinden.
Brandweer
Bij het beperken of bestrijden van noodsituaties biedt de brandweer directe hulp. De brandweer is in regio's opgedeeld. De brandweer van Bronckhorst werkt in het cluster Achterhoek West samen met de korpsen van Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. Bronckhorst heeft brandweerposten in Vorden, Hengelo, Steenderen en Zelhem die bemenst worden door ca. 100 vrijwilligers. De brandweer doet meer dan het bestrijden van branden en andere incidenten (denk aan verkeersongevallen en wateroverlast) en het redden van slachtoffers. Het voorkomen van branden is net zo belangrijk. Daarom geeft de brandweer ook voorlichting over brandveiligheid, met als doel mensen bewust te maken van brandveiligheidsrisico’s. Daarnaast is de brandweer een belangrijke adviseur voor de gemeente als het gaat om omgevingsvergunningen (inclusief brandveilig gebruik), evenementenvergunningen, bestemmingsplannen en infrastructurele plannen.
Verdere informatie en contactgegevens vindt u op www.brandweer.nl/noord-en-oost-gelderland.
Openbare orde en veiligheidsbeleid
Bronckhorst is een veilige gemeente en dat willen we graag zo houden. In onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Wat kan er wel en wat mag niet. Daarnaast heeft de gemeente een veiligheidsbeleid waarin staat welke prioriteiten we samen met de politie en andere organisaties hebben vastgesteld voor het aanpakken van zaken als woning- en bedrijfsinbraken, criminaliteit en ondermijning, huiselijk geweld, diefstal, vandalisme/overlast, problemen met jeugdgroepen etc. en op welke wijze wij hierop inzetten. Ook zijn afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de horeca en risico’s in kaart gebracht als het gaat om bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen.
Hulp van inwoners onmisbaar
Inwoners kunnen een belangrijke rol spelen in het bijdragen aan veiligheid en tegengaan van criminele activiteiten.
WhatsApp buurtpreventiegroepen
In Bronckhorst zijn veel WhatsApp buurtpreventiegroepen. U vindt hier ook informatie over het aanvragen van bordjes om als waarschuwingsmiddel in uw buurt te plaatsen.
Verdachte situaties melden
Politie
Voor alle meldingen van verdachte situaties kunt u de politie bellen via tel. (0900) 88 44. Of als het urgent is naar 112.
Meld misdaad Anoniem
Mensen vinden het soms moeilijk misstanden te melden. U weet het misschien niet zeker, het gaat misschien om een bekende. Door iets te melden, voelen mensen zich soms een verrader. Dat is jammer, want alle beetjes aan informatie helpen en er wordt altijd zorgvuldig onderzoek gedaan voor tot actie wordt overgegaan. De organisatie Meld Misdaad Anoniem kan misschien uitkomst bieden. Zij garanderen uw anonimiteit. Ziet u iets verdachts, meld het bij Meld Misdaad Anoniem als u anoniem wilt blijven. Het nummer is (0800) 70 00. Via www.meldmisdaadanoniem.nl kunt u ook online anoniem melding doen.
Houdmisdaaduitjebuurt.nl
Zie jij wat vreemds in je buurt of op je werk? Op houdmisdaaduitjebuurt.nl ontdek je wat verdachte signalen zijn die op criminele activiteiten kunnen wijzen en wat je kunt doen als je ze ziet of je zorgen maakt.
Ondermijning
Een vorm van criminaliteit die steeds meer voorkomt is ondermijning. Bij ondermijning raakt de boven- en onderwereld met elkaar verweven, doordat criminelen legale bedrijven en/of diensten misbruiken voor hun praktijken. Denk aan illegale lozingen, drugshandel, hennepplantages, prostitutie, uitbuiting of het witwassen van crimineel geld in boerenschuren of leegstaande panden, maar het kan voorkomen in bijvoorbeeld kappers- horecazaken die legaal lijken te opereren. Voorkom ondermijning door signalen te herkennen en op tijd nee te zeggen.