Veel gestelde vragen parkeren en verkeer

We krijgen regelmatig meldingen over verkeerd geparkeerde auto’s of dat er te hard gereden wordt in de straat. Daarbij krijgen we de vraag of daar een oplossing voor kan komen. In veel gevallen kunnen wij niet helpen. Wel geven we u graag handvatten wat u zelf kunt doen aan de situatie.  

We hebben een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen over parkeren en verkeer, en de antwoorden daarop. In sommige gevallen kunt u alsnog een melding doen. 

Er is een verkeersbord beschadigd/verdwenen. Wat kan ik doen?

Hiervoor kunt u een melding doen via Slim Melden.

Er wordt te hard gereden in de straat. Is daar wat aan te doen?

De gemeente kan snelheden controleren. Dat gebeurt met GPS. Mocht u vinden dat er te hard wordt gereden kunt u hiervoor een melding doen via Slim Melden. Als blijkt dat er ergens opvallend vaak te hard gereden wordt, kan de gemeente besluiten om de inrichting van de weg aan te passen. Dat is dan een ‘snelheidsremmende maatregel’.

Rijdt een van uw buren te hard? Spreek de buur daarop aan op een rustig moment, als deze niet in de auto zit. 

Wanneer doet de gemeente iets aan een gevaarlijke verkeerssituatie?

Als er een melding gedaan wordt over een gevaarlijke wegsituatie dan wordt er eerst gekeken wat de oorzaak is. Ligt het aan de inrichting van de straat of aan het gedrag van de weggebruikers. Als het ligt aan het gedrag van weggebruikers dan doen we eerst een beroep op de buurt zelf. Spreek elkaar aan op gedrag of maak samen afspraken. 

Op meerdere manieren houden wij de verkeerssituaties in de gaten:

  • De gemeente heeft inzicht in de geregistreerde verkeersongevallen in de gemeente Bronckhorst
  • Door meldingen van gevaarlijke verkeerssituaties door inwoners.

Het is niet altijd zo dat in een gevaarlijke situatie ook veel ongevallen gebeuren. Vaak letten weggebruikers hier juist extra op. Is de veiligheid echt in gevaar? Dan kijken wij of maatregelen mogelijk zijn. 

Kan de gemeente extra parkeerplekken maken in onze straat?

Bij de inrichting van een wijk is van tevoren goed gekeken naar de verdeling van parkeerplaatsen, maar ook naar een speelterrein en groen. We leggen geen extra parkeerplaatsen aan als dit ten koste gaat van andere voorzieningen. Natuurlijk kan de behoefte aan parkeerplaatsen in de loop van de tijd veranderen. Daar kunnen we niet altijd in meebewegen. 

Ik zie een gevaarlijk kruispunt. Het wachten is op een ongeluk. Wat kan de gemeente doen?

De gemeente houdt bij de inrichting van kruispunten en wegen zo veel mogelijk rekening met de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Als er een structurele en urgente onveilige situatie is, doe dan een melding via Slim Melden. De gemeente beoordeelt of er inderdaad sprake is van een onveilige situatie en kan besluiten aanvullende maatregelen te nemen.

Sommige kruispunten lijken gevaarlijk omdat het erg druk is. Ongevallencijfers geven inzicht in de feiten en daaruit kan blijken dat het kruispunt minder gevaarlijk is, dan dat het wordt beleefd. Dit kan dat het gevoel van onveiligheid niet altijd wegnemen. En dat is soms ook juist goed. Want als mensen het gevoel hebben dat een verkeerssituatie onveilig is, gaan ze beter opletten. Het gevoel van onveiligheid kan er juist voor zorgen dat een verkeerssituatie veiliger is, doordat weggebruikers rekening met elkaar houden. 

Het zicht is slecht. Kan de gemeente een verkeersspiegel plaatsen?

Het antwoord op deze vraag is meestal ‘nee’. Een spiegel is gevoelig voor onderhoud en vandalisme. Bovendien geeft een spiegel geen juist beeld van de verkeerssituatie:

  • Snelheid en afstand zijn moeilijk in te schatten.
  • Fietsers en kinderen worden vaak niet opgemerkt.
  • Mensen letten vaak vooral op de spiegel en minder goed op het verkeer.

Het is beter stapvoets de weg te benaderen en vanuit stilstand de weg op te rijden.

Waar veel vrachtverkeer rijdt en chauffeurs bijvoorbeeld onvoldoende zicht hebben op fietsers, kunnen we het plaatsen van een verkeersspiegel bespreken. Deze situaties komen in de gemeente weinig voor. 

Er is zicht-belemmerend groen. Is hier wat aan te doen?

De eigenaar van het groen is verplicht om dit te snoeien of weg te halen. Bespreek de situatie met de eigenaar. Staat het groen op gemeentegrond? Hiervoor kunt u een melding doen via Slim Melden.

Kan de gemeente in mijn straat met een maximum snelheid van 30 km/uur een zebrapad aanleggen?

Op 30 km/uur wegen worden in principe geen nieuwe zebrapaden aangelegd. Hier geldt namelijk dat voetgangers overal veilig kunnen oversteken. Als een zebrapad weinig wordt gebruikt gaan bestuurders er minder op letten en is de kans groot dat een overstekende voetganger niet opgemerkt wordt. Dit is de schijnveiligheid van een zebrapad. 

Wanneer komt een straat in aanmerking voor een snelheidsremmende maatregel (verkeersdrempel)?

De gemeente legt alleen drempels aan wanneer er echt een snelheidsprobleem is. Of een verkeersdrempel er ook daadwerkelijk komt, is afhankelijk van diverse factoren.

Bent u en uw mede-buurtbewoners van mening dat in uw straat een verkeersdrempel nodig is? Doe dan een melding. Dan gaat de gemeente onderzoeken of uw straat daarvoor in aanmerking komt.

Voor de aanvraag van een verkeersdrempel gelden de volgende voorwaarden:

  • Vracht- en busverkeer maakt geen gebruik van de weg.
  • Er is in de straat voldoende draagvlak om de maatregel te realiseren.
  • Er wordt in de straat gemiddeld met meer dan 10 km/u te hard gereden of er is een andere aanleiding waarom de weg verkeersonveilig is. 

Ik heb last van trillingen als gevolg van een verkeersdrempel. Kan de gemeente hier iets aan doen?

De gemeente legt verkeersdrempels aan volgens landelijke richtlijnen. Daarmee beperken wij trillingen als gevolg van wegverkeer. Het kan wel voorkomen dat verkeersdrempels een vorm van geluidsoverlast of lichte trillingen veroorzaken. Dit is de afweging die we gezamenlijk moeten maken. Mocht er toch sprake zijn van buitensporige trillingshinder met schade als gevolg, dan kunt u de gemeente formeel aansprakelijk stellen. 

Ik heb last van fietsers of bromfietsers op de stoep, wat is hier aan te doen?

Iedereen weet dat je niet op de stoep mag fietsen of met de brommer rijden. Voor veel mensen is het een grote ergernis als dit wel gebeurt. Een hekje of ander obstakel plaatsen is vaak geen goede oplossing. Dit belemmert mensen in een rolstoel, met een rollator of een kinderwagen. De gemeente is dan ook zeer terughoudend met de plaatsing van paaltjes of andere obstakels. De politie en Handhaving controleren regelmatig. U kunt ook zelf contact opnemen met de politie (0900 8844).  

In onze straat staan vaak auto’s verkeerd geparkeerd. Kan de gemeente dit oplossen?

Weet u van wie de auto is? Spreek buurtbewoners dan zelf aan. Wanneer u niet weet van wie de auto is, kunt u een melding doen via Slim Melden. Onze handhavers kijken wat ze kunnen doen.

Kunt u door een verkeerd geparkeerde auto niet uw uitrit uit? Bel ons. Buiten de openingstijden kunt u de politie bellen via 0900 8844. In het uiterste geval kunnen we de auto wegslepen.

Een parkeerverbod, een kruis op de weg of een paaltje is meestal niet de oplossing. Het verplaatst vaak het parkeerprobleem. Daarom plaatsen we die vaak niet. 

De situatie rond de school is een chaos. Kan de gemeente iets doen?

Bij het begin van de schooldag en na schooltijd is het rondom school vaak chaotisch met brengen en halen van kinderen. Let daarom goed op. De school is het eerste aanspreekpunt bij onveilige situaties. Veilig Verkeer Nederland helpt de school graag om de verkeersveiligheid te verbeteren.