Veel gestelde vragen en antwoorden over opvang en onderwijs vluchtelingen
Hoe zit het met de Spreidingswet en waarom gaan we door met het realiseren van opvang in Bronckhorst?
Het kabinet wil de Spreidingswet van tafel. De minister is bezig met voorstellen daarvoor. Ze geeft ook aan dat wetswijzigingen tijd kosten, ca. 1,5 jaar. Het is op dit moment dus nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt en wat het effect precies gaat zijn van dit voornemen. Voorlopig hebben gemeenten de plicht de huidige wetgeving uit te voeren. Bovendien is de nijpende situatie als het gaat om vluchtelingenopvang in ons land op korte termijn niet opgelost. In de regio hebben we, ook Bronckhorst, daarom afgesproken dat we ons blijven inzetten voor goede opvangplekken voor vluchtelingen (83% van de gemeenten in Nederland doet dit). Daar hoort dan bij dat we ook moeten kijken naar het faciliteren van onderwijs voor hen.
Waarom kiest Bronckhorst voor het opvangen van jongeren in plaats van volwassenen?
Er is een groot tekort aan opvanglocaties voor jongeren. Bronckhorst kiest voor het opvangen van jongeren, omdat we daarmee de afgelopen jaren ervaring opdeden op De Betteld. Hier vangen we in de winter samen met het COA 70 jongeren op. Daarnaast willen we inzetten op drie kleinere opvanglocaties voor 221 vluchtelingen (onze taakstelling) in plaats van één grote van minimaal 300 vluchtelingen (voor COA de minimale grootte om alle voorzieningen te kunnen garanderen). We kiezen hiervoor, omdat we deze kleinschaligheid vinden passen bij de aard en schaal van Bronckhorst en het beter vinden de opvangtaak die we hebben te verdelen. Bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zien we ook dat kleinschaligheid en spreiding goed werkt.
Verdient de gemeente aan vluchtelingenopvang of het onderwijs aan hen?
De gemeente verdient niet aan de asielopvang. Het rijk betaalt alle kosten voor de opvang (azc’s) en ondersteuning (zoals scholing) van jonge asielzoekers. De gelden vanuit de Spreidingswet voor onze inspanningen zijn overigens nog niet bekend. De afgelopen jaren hielden we wel geld over vanuit de Oekraïne gelden (voor de opvang van deze groep). Deze zijn weer ingezet voor ons programma Migratie en Integratie, waarin staat hoe we alle opvang en ondersteuning van nieuwkomers regelen. Ook dit jaar verwachten we geld over te houden voor de opvang en ondersteuning van Oekraïners. De minister heeft opgeroepen dit terug te storten. De gemeenteraad bepaalt nog of we hieraan gehoor geven.
Hoe gaan het COA (op de opvanglocaties) en het ISK (op hun scholen) om met veiligheid en vluchtelingen met een trauma?
De jongeren zijn over het algemeen veerkrachtig en willen graag meedoen en een nieuw leven opbouwen. Het COA begeleidt hen op hun opvanglocatie, samen met het Nidos (de voogden van de jongeren). Zij hebben een expertteam (voor zorg), dat ingezet kan worden als extra aandacht nodig is. Het COA is ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de opvanglocatie. Hiervoor zijn bijvoorbeeld huisregels die bewoners van alle locaties moeten naleven. De jongeren worden geïnstrueerd over Nederlandse omgangsvormen en waarden en normen. Je kunt er meer lezen op www.coa.nl.
Het ISK biedt een inclusieve vorm van onderwijs passend bij de doelgroep. Hierbij wordt veel ingezet op dagritme, structuur en individuele aandacht. Zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen en doorstromen naar het reguliere onderwijs. Het ISK heeft ook experts die ingezet kunnen worden als dat nodig is. Verder is Nidos nauw betrokken bij het ISK.
In elke groep en van elke nationaliteit is er echter wel eens iemand die zich niet aan de regels houdt. Over hoe het COA daarmee omgaat op de opvanglocaties en het ISK binnen het onderwijs, maken we graag afspraken met omwonenden en de betrokken instanties.
Gaan de plannen voor de opvanglocaties en de schoollocatie Het Hoge ten koste van woningbouw?
Voor de geplande percelen van de opvanglocaties (Elderinkweg Hengelo en Kerkhoflaan Vorden) waren geen woningbouwplannen. Voor de huidige schoollocatie aan Het Hoge was bekend dat we de locatie wilden inzetten voor woningbouw. Het onderwijs aan vluchtelingen moet echter ook een plek vinden. Op de Kompaan-locatie aan de Nieuwstad in Vorden willen we wel nieuwbouw realiseren. En ook op andere plekken in Vorden en Bronckhorst zijn de komende tijd veel woningbouwplannen in ontwikkeling. In Vorden onder meer aan de Almenseweg, op het terrein van de Vordering en op het terrein van voormalige drukkerij Weevers, ook aan de Nieuwstad. Lees meer over de woningbouwplannen op www.bronckhorst.nl/wonen.
Stand van zaken Kompaan-locatie Het Hoge, Vorden
Het Kompaan neemt de nieuwe school aan de Almenseweg in Vorden na de kerst in gebruik. We besloten te onderzoeken of de locatie aan Het Hoge voortgezet kan worden voor onderwijs aan de jonge vluchtelingen, die we in Bronckhorst gaan opvangen. Dit bespraken we in oktober met omwonenden. Naar verwachting is het haalbaarheidsonderzoek eind 2024 klaar. Omwonenden berichten we hierover persoonlijk. Op www.bronckhorst.nl/kompaanlocaties vind je meer informatie over dit plan.
Stand van zaken geplande opvanglocaties Hengelo en Vorden
We overleggen regelmatig met omwonenden van beide locaties. Dit gaat onder meer over locatiekeuze en Spreidingswet, tekeningen van het gebouw, veiligheid, routes van en naar de locatie, openbaar groen etc.
Voor de locatie Hengelo is een conceptontwerp, dat nog niet definitief is. Daarin zijn 2 gebouwen getekend van 2 verdiepingen. Per gebouw verblijven 40 kinderen. Op verzoek van de omwonenden komen de panden dicht tegen het gemeentehuis aan. Ook is voor de omwonenden een pad langs de beekzijde van het gemeentehuis belangrijk. Dit kan voor voetgangers en maken we mogelijk, maar kan qua ruimte helaas niet voor fietsers. Voor fietsers overwegen we een fietsenstalling te maken aan de voorzijde van het gemeentehuis, zodat de kinderen vanaf daar lopend naar de locatie kunnen. Ook het verzoek van omwonenden voor zandwallen kunnen we realiseren. Op www.bronckhorst.nl/opvanghengelo vind je meer informatie over deze locatie.
Met de klankbordgroep van omwonenden in Vorden zijn eerste schetstekeningen besproken die we de komende tijd verder met elkaar uitwerken. Zodra deze wat concreter zijn, delen we deze ook op onze site. Op www.bronckhorst.nl/opvangvorden vind je meer informatie over deze locatie.
Op de genoemde websites staan ook veel gestelde vragen en antwoorden en nieuwsberichten. Deze vullen we regelmatig aan.