Trouwen in het buitenland
Wilt u in een ander land trouwen? Dan heeft u soms een huwelijksbevoegdheidsverklaring nodig. In dit document staat dat u op dit moment niet getrouwd bent en dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.
U kunt de verklaring van huwelijksbevoegdheid op verschillende manieren aanvragen:
- Bij een vakspecialist burgerzaken, maak hiervoor telefonisch een afspraak (0575) 75 02 50
- Schriftelijk, stuur een aangetekende brief naar: Gemeente Bronckhorst, Cluster Burgerzaken, Postbus 200, 7255 ZJ Hengelo (Gld)
Kosten
Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 29,80.
Nodig bij de aanvraag
Bij uw aanvraag heeft u een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner nodig. Daarnaast kan de gemeente u soms nog vragen andere documenten in te leveren, zoals:
- Een recent afschrift van uw geboorteakte en die van uw partner.
- Een bewijs dat u en uw aanstaande niet meer getrouwd zijn (als u en uw aanstaande eerder getrouwd zijn geweest). Dit kan een echtscheidingsakte zijn of een overlijdensakte.
- Bent u verhuisd naar het buitenland en wonen u en uw aanstaande in het buitenland? Dan heeft u beiden een recente verklaring uit dat land nodig waaruit blijkt waar u en uw aanstaande wonen en wat de nationaliteit en burgerlijke staat zijn.
Let op: behalve van de identiteitsbewijzen dient u van alle documenten het origineel mee te sturen.
Voorwaarden
- U of uw partner heeft de Nederlandse nationaliteit.
- Woont u niet meer in Nederland? Dan vraagt u de verklaring aan bij uw laatste woonplaats voor u naar het buitenland vertrok.
- Bent u nooit ingeschreven geweest in Nederland? Vraag de verklaring dan aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u wilt gaan trouwen.
- Minderjarigen hebben toestemming nodig van hun ouders (of voogd) en in sommige gevallen ook van de overheid (de minister van Justitie). Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
- Onder curatele gesteld? Dan heeft u eerst toestemming nodig van de curator.
- Documenten uit het buitenland die niet in het Nederlands, Duits of Engels zijn opgesteld, moet u eerst in het Nederlands laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland.
- Documenten uit bepaalde landen moeten een legalisatie of apostille hebben. (meer informatie hierover leest u onder 'Goed om te weten'.) Voor welke documenten dat geldt, leest u op de website van de Rijksoverheid.
Let op: Twijfelt u over de geldigheid van de documenten die u moet meesturen/-brengen, neemt u dan vooraf contact met ons op. Zo voorkomt u dat wij uw aanvraag niet in behandeling kunnen nemen.
Bij een schriftelijke aanvraag krijgt u binnen ongeveer 3 werkdagen bericht of de door u meegestuurde documenten akkoord zijn. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u de verklaring na ongeveer 3 dagen.