Sloopvouchers
De gemeente wil sloop van leegstaande agrarische gebouwen stimuleren om de kwaliteit van het buitengebied te versterken. Om dit te bevorderen verstrekt de gemeente sloopvouchers. Deze regeling biedt eigenaren van erven die graag de voormalige (landschap ontsierende) agrarische bedrijfsbebouwing nu al willen slopen de mogelijkheid om deze op een later moment in te brengen in een project waarvoor sloopcompensatie nodig is.
Een sloopvoucher is een bewijs dat u voornemens bent om een schuur of meerdere schuren te gaan slopen en wordt door de gemeente afgegeven. Een sloopvoucher kunt u zelf gebruiken of verkopen. U kunt een sloopvoucher inzetten voor ontwikkelingen waarvoor sloopcompensatie nodig is, zoals woningbouw. Een sloopvoucher is 5 jaar geldig.
Deze uitvoeringsregel gaat over het systeem van sloopvouchers. Informatie over het inzetten van sloop voor woningbouw vindt u in de beleidsregel ‘woningbouw in het buitengebied’
Relatie met de Uitvoeringsregel incidentele subsidie pilot sloop
In december 2016 is gestart met een pilot om de sloop van overbodige gebouwen in het buitengebied te stimuleren. Kern van het beleid is dat de gemeente een vergoeding geeft voor gesloopte agrarische opstallen.
Deze pilot was initieel bedoeld om in december 2017 te eindigen maar is na die tijd nog een aantal keer toegepast, voor het laatst in 2022. Omdat door het systeem van sloopvouchers de waarde van sloopmeters toeneemt en altijd meer zal zijn dan de vergoeding wordt deze pilot definitief beëindigd.
Hoe werkt het?
Als u voormalige agrarische bebouwing zoals schuren, torensilo’s en/of mestsilo’s wilt gaan slopen, kunt u een sloopvoucher aanvragen. Ook het slopen van bepaalde verhardingen kan worden omgezet in een sloopvoucher. Om het slopen van een gebouw met asbestdak te stimuleren telt dit voor 120% mee als sloopmeters.
Ontmenging is ook mogelijk. Hiermee wordt bedoeld dat u wilt gaan stoppen met de intensieve tak van het agrarisch bedrijf maar dat u door wilt gaan met het grondgebonden bedrijf. De bedrijfsgebouwen die bij de intensieve tak horen en die u wilt slopen komen in aanmerking voor een sloopvoucher.
Gebouwen die zijn gebouwd zonder vergunning en karakteristieke en/of beschermde bebouwing zoals monumenten komen niet in aanmerking voor een sloopvoucher. Dit geldt ook voor bebouwing die al gesloopt is.
Wat kunt u doen met een sloopvoucher?
Een sloopvoucher kan op dit moment op de volgende manieren worden ingezet:
- Om ontwikkelruimte voor woningbouw in het buitengebied te creëren op grond van de Beleidsregels woningbouw in het buitengebied;
- Voor de uitbreiding van bedrijven in het buitengebied op grond van de Notitie Uitbreidingsmogelijkheden in het buitengebied voor bedrijven met de bestemming ‘bedrijf’;
Deze mogelijkheden zijn een momentopname. Het is denkbaar dat er op grond van besluitvorming in de toekomst meer mogelijkheden bij komen of mogelijkheden komen te vervallen. U kunt sloopvouchers slechts één keer inzetten in één van de regelingen.
Aanvragen
Een sloopvoucher vraagt u online aan via het digitale formulier. Voeg aan de aanvraag een situatietekening toe met daarop de genummerde gebouwen. Geef hierbij ook de oppervlaktes van alle bebouwing aan. Wij verzoeken u de oppervlakte aan te geven van de gebouwen die u wilt slopen en ook van de bebouwing die blijft staan.