Risico's bij evenementen
Het organiseren van een activiteit of evenement heeft altijd risico’s. Door de organisatie moeten de risico’s zoveel mogelijk worden voorkomen. De gemeente beoordeeld samen met de politie en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland of de risico’s voor de openbare orde en veiligheid acceptabel zijn.
Welke risico’s kunnen er zijn bij een evenement?
Er zijn heel veel verschillende soorten evenementen. Door de locatie, de bezoekers en de activiteiten zijn evenementen nooit hetzelfde. Ongeacht de grootte van het evenement is het goed om vooraf in te schatten welke risico’s er zijn gedurende en bij de op- en afbouw van het evenement.
Bij het organiseren van het evenement is het goed om in ieder geval rekening te houden met de volgende risico's.
Toegang naar het evenement
Naar elk evenement komen bezoekers. Voor deze bezoekers moet er voldoende ruimte zijn, ook voor het parkeren van fietsen en auto’s. Voorkom dat er opstoppingen ontstaan op de openbare weg. Eventueel kunnen daarvoor verkeersmaatregelen worden genomen en verkeersregelaars worden ingezet. Let er ook op dat het evenement bereikbaar moet zijn voor de hulpdiensten bij eventuele calamiteiten.
Toegankelijkheid van het evenement
Doel van evenementen is om bezoekers of deelnemers deel te laten nemen aan het evenement. Op het evenemententerrein moet voldoende ruimte zijn voor alle bezoekers, deelnemers, organisatie maar ook aan een bar, podia, tribunes e.d. Als er een calamiteit is moeten de bezoekers en deelnemers snel van het terrein worden begeleid. Denk daarbij aan voldoende brede (nood)uitgangen en begeleidingen door de organisatie. Bijvoorbeeld door aanwijzingen te geven via een speaker of begeleiding door aanwijzingen van de organisatie.
Vluchtroutes
Tijdens een evenement kunnen er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden zoals een brand, een vechtpartij of paniek in de menigte. Bij zo’n ongewenste gebeurtenis, ook wel een calamiteit genoemd, is het belangrijk dat het publiek kan vluchten naar een veilige plek. Het is daarom belangrijk na te denken over geschikte vluchtroutes. De vluchtroutes moeten aangegeven worden met verlichte borden. Zo weet het publiek waar de vluchtroutes zijn. Lees meer over vluchtroutes.
Constructieve veiligheid
Houdt bij het gebruik van tenten, zonneschermen, podia, e.d., maar ook materialen die opgehangen worden boven publiek, rekening met de (sterkte van de) constructie. Ook bij extreme weersomstandigheden (onweer en windhozen) moet de constructie het gebruik aankunnen. Bij tenten kan de leverancier van de tent waarschijnlijk duidelijkheid geven over de constructie van de tent.
Alcohol gebruik
Alcohol zorgt bij inname over het algemeen eerst voor een blij gevoel, ongeremdheid en verminderde coördinatie. Overmatig alcohol gebruik kan leiden tot overmoedig of baldadig gedrag, vandalisme en agressie. Bij sommige evenementen komen (vooral jongere) bezoekers al beschonken naar het evenement. Als organisatie kun je voorbereiden op het gebruik van alcohol door bijvoorbeeld het inzet van beveiliging en EHBO. Lees meer over overmatig alcoholgebruik.
Ongeval met auto's of motoren
Een risico dat bij evenementen met auto's of motoren altijd aanwezig is, is een ongeval. Deze ongevallen kunnen ernstige gevolgen met zich meebrengen. Zo kunnen er deelnemers gewond raken en kunnen er onomkeerbare gevolgen ontstaan, zoals invaliditeit. Ook kan het publiek betrokken raken bij een ongeval. Het is daarom belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om dit risico zo klein mogelijk te houden. Lees verder over de risico's met auto's of motoren.
Veiligheidsplan
De risico’s van een evenement worden beschreven in een veiligheidsplan. Een veiligheidsplan hoeft alleen te worden opgesteld voor aandacht - en risico evenementen. Ook als uw evenement geen aandacht - of risico evenement is, kunnen er ook risico’s zijn. Het veiligheidsplan kan u helpen om deze risico’s in beeld te krijgen. Lees meer over het veiligheidsplan.