De veilige plek om over je relatie of scheiding te praten

Steeds meer inwoners hebben te maken met een (complexe) scheiding. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die op de betrokkenen en ook op de kinderen een grote impact heeft.

Bij het relatiepunt kun je als inwoner van Bronckhorst terecht voor alle vragen rondom relatie en (verwerking van) scheiding. Dus heb je twijfels over je relatie of net besloten om te gaan scheiden? Brengt de scheiding problemen met zich mee? Of moet je na de scheiding het ouderschap opnieuw vormgeven? Het relatiepunt biedt kosteloos onafhankelijke, betrouwbare informatie en advies.

Bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina vind je al veel antwoorden en uitleg om je verder te helpen. 

Kom naar het relatiespreekuur

Op het relatiespreekuur kun je al je vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan juridische en financiële vragen rondom de scheidingsprocedure en vragen over een omgangsregeling. Of hoe je een scheiding kunt verwerken en hoe je je kinderen daarbij helpt. Onafhankelijke deskundige professionals luisteren naar de hulpvraag, geven advies en denken mee of aanvullende hulp nodig is en welke hulp er in Bronckhorst beschikbaar is. Indien nodig vindt verwijzing naar de juiste organisatie plaats. 

Afspraak maken

Online afspraak maken bij het relatiepunt

Het spreekuur is 1 x per 14 dagen afwisselend op een dinsdag of donderdag van 16:00 tot 18:00 uur in het gemeentehuis van Bronckhorst. Bij het maken van een afspraak kun je de gewenste datum en tijdstip selecteren. Voor iedere afspraak is een uur tijd beschikbaar.

Kun je echt niet naar het relatiespreekuur komen of is het een probleem om naar het gemeentehuis te komen? Neem dan contact op met de medewerkers van het relatiepunt om op een ander tijdstip of andere locatie af te spreken. 

Meer informatie voor professionals

Werk je als professional met inwoners en gezinnen en heb je te maken met problemen rond een scheiding? Heb je een vraag of wil je meer informatie over het relatiepunt? Via onderstaande button kun je je gegevens achterlaten. Een medewerker neemt contact met je op.

Meer informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Wat bedoelen we met scheiden?

Met scheiden bedoelen we alle vormen van het beëindigen van een relatie. Tussen gehuwden (getrouwd zijn), geregistreerd partners en samenwonenden met of zonder samenlevingscontract. Ook kan bij scheiding sprake zijn van het einde van een religieus huwelijk.

Ik wil problemen voorkomen, heb twijfels over mijn relatie of wil weten hoe ik de scheiding het beste kan regelen

Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informatie over scheiden en wat er allemaal bij komt kijken. Ook kun je terecht bij het relatiespreekuur van de gemeente Bronckhorst. Dit is een fysiek spreekuur waar je terecht kan met al je vragen over relaties, scheiden of het ouderschap tijdens en na de scheiding. 

Ik heb hulp nodig bij de geldzaken rond mijn scheiding

Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Het Juridisch Loket geeft ook gratis advies, je kan hiervoor bellen naar telefoonnummer 0800-8020

Hebben jullie samen een kind? Na de scheiding moeten je samen met je ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maak je hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Heb je recht op alimentatie maar betaalt je ex-partner niet? Vraag dan hulp aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

Heb je een andere vraag of vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Kom dan langs bij het relatiespreekuur.

Ik ga scheiden en wil weten wat ik voor mijn kind moet regelen

Samen met je ex-partner moet je een ouderschapsplan maken. In het ouderschapsplan maak je afspraken over:

  • hoe je de zorg en de opvoeding van de kinderen verdeelt;
  • waaruit de alimentatie voor de kinderen bestaat;
  • hoe dagelijkse zaken en schoolzaken geregeld moeten worden;
  • hoe jullie onderling informatie over de kinderen uitwisselen;
  • hoe jullie de kinderen betrokken hebben bij het ouderschapsplan.

Je kunt er dingen in zetten die jullie belangrijk vinden, zoals afspraken over bedtijden, zakgeld, huiswerk, kleding, kapper, piercings, enzovoort. Kijk op de website van het Juridisch Loket voor een stap-voor-stap uitleg van het ouderschapsplan.

Na de scheiding moet je samen de kosten voor de zorg en opvoeding betalen. Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.

Kom je er niet uit? Ga dan naar het relatiespreekuur. Maak wel eerst online een afspraak

Ik heb hulp nodig bij de omgangsregeling 

Zit je in een moeizame scheiding en heb je kinderen? Vrijwilligersorganisatie Humanitas biedt in de gemeente Bronckhorst het BOR-project aan. BOR staat voor Begeleide Omgangsregeling. Een vrijwilliger van Humanitas-BOR kan je begeleiden bij het afspreken van een omgangsregeling en het nakomen ervan.

Ik ben net gescheiden of zit middenin een scheiding en kan wel een steuntje in de rug gebruiken

Een scheiding is een ingrijpend proces, waarin je vaak te maken krijgt met heftige gevoelens. Het kan helpen om hierover te praten met mensen die dicht bij je staan. Kun of wil je jouw verhaal niet bij hen kwijt? Je kunt anoniem bellen met:

MIND Korrelatie, telefoonnummer 0900-1450.
De Luisterlijn, telefoonnummer 088-0767000.
Deze hulplijnen kunnen een luisterend oor bieden, los van alle regelzaken. Je kunt met MIND Korrelatie en De Luisterlijn ook chatten of mailen.

Hoe kan ik mijn kind(eren) het beste begeleiden? 

Voor veel kinderen is de scheiding van hun ouders een onverwachte, overweldigende en ongewenste ervaring. Ook al doen ouders hun best de kinderen te ontzien, de scheiding leidt voor het kind onvermijdelijk tot grote veranderingen.

Villa Pinedo is er speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Mensen uit een vergelijkbare situatie bieden kinderen een luisterend oor en wijze raad. Daarnaast vind je bij Villa Pinedo tips, adviezen en ervaringsverhalen die je kunnen helpen om je kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. 

Op de website Ouders uit elkaar staat informatie speciaal voor kinderen. Je kan de informatie samen met je kind bekijken en samen bespreken. Voor de jongste kinderen staat er een prentenboek op de website dat je samen kan lezen.

Daarnaast bestaan ook speciale cursussen voor kinderen van ouders die gescheiden zijn. De spel- praatgroepen die beschikbaar zijn in de gemeente Bronckhorst zijn:
•    KIES
•    Stoere schildpadden en Dappere dino’s

In het onderstaande filmpje van Opvoedinformatie Nederland krijg je als ouder tips over hoe kinderen kinderen reageren en hoe je als ouder je kind kan steunen.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Kom dan langs bij het relatiespreekuur.

Ik heb na onze scheiding veel vragen over het opvoeden van onze kinderen

Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden. Als ouder kan het lastig zijn hoe je hiermee omgaat.

Veel informatie over het opvoeden van kinderen na een scheiding is te vinden op Opvoeden.nl. Ook bij het relatiespreekuur kun je terecht met vragen over de opvoeding tijdens of na je scheiding. Mocht het nodig zijn dan kan je daar verwezen worden naar passende hulp. 

Waar is het relatiespreekuur?

Het spreekuur is 1 x per 14 dagen afwisselend op een dinsdag of donderdag van 16:00 tot 19:00 uur in het gemeentehuis van Bronckhorst. Bij het maken van een afspraak kun je de gewenste datum en tijdstip selecteren. Voor iedere afspraak is een uur tijd beschikbaar.

Kun je echt niet naar het relatiespreekuur komen of is het een probleem om naar het gemeentehuis te komen? Neem dan contact op met de medewerkers van het relatiepunt om op een ander tijdstip of andere locatie af te spreken. 
 

Wie helpt mij bij het relatiespreekuur?

Bij het relatiespreekuur werken ervaren medewerkers die je graag te woord staan en luisteren naar je vragen. Dat is een sociaal consulent van de gemeente en een medewerker van Humanitas met een achtergrond als jurist en mediator. Zij bieden je onafhankelijke, betrouwbare informatie en advies. Wanneer nodig verwijzen ze je door naar de juiste hulp en (psychische) steun.