Psychische hulp, melding
Heeft uw buurvrouw al een tijdje haar gordijnen dicht? Gedraagt iemand zich verward? Of lijkt het alsof iemand in een sociaal isolement is geraakt? Neem dan contact op met het advies- en meldpunt verward gedrag. Het advies- en meldpunt verward gedrag neemt meldingen aan voor de regio’s Midden IJssel, Oost-Veluwe en de Achterhoek.
Advies- en meldpunt verward gedrag
Het advies- en meldpunt Verward Gedrag kunt u bereiken via tel. (088) 933 55 00. De meeste meldpunten zijn tijdens kantooruren (09.00 - 17.00 uur van maandag t/m vrijdag) geopend. Sommige meldpunten zijn ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend geopend. Wanneer u belt tussen 09.00 en 21.00 uur, krijgt u altijd iemand aan de lijn.
Vanaf 17.00 uur kunt u worden doorgeschakeld naar MIND Korrelatie als het meldpunt in uw regio gesloten is. Hulpverleners van MIND Korrelatie staan u dan te woord en kunnen u van advies voorzien. Via MIND kunt u geen melding maken.
Is er sprake van een acute noodsituatie? Bel dan 112. Hebt u vragen of zorgen rondom zelfdoding? Neem dan contact op met de zelfmoordpreventielijn via 0800-0113 of kijk op www.113.nl. Beide telefoonnummers zijn anoniem, gratis en 24 uur per dag bereikbaar.
Wat gebeurt er als ik bel?
U krijgt een medewerker, een zogeheten triagist aan de lijn. De triagist bepaalt of de melding acuut (crisissituatie) is en geeft u advies. Het kan ook zijn dat de triagist een melding maakt bij de gemeente. In dat geval bekijkt de gemeente welke opvolging het meest passend is voor de melding. Zo kan een melding worden opgepakt door het sociale team.
Hoe lang het duurt
- Als betrokken familielid krijgt u binnen 14 dagen de uitkomst van het onderzoek.
- Bent u het niet eens bent met de uitkomst? Dan kunt u eisen dat de officier van justitie de zaak toch onderzoekt.
- Als u geen naaste familie bent, dan krijgt u geen informatie over de uitkomst.
- Na uw melding kan, in een crisissituatie, onmiddellijk verplichte psychische zorg worden ingezet. Dit gebeurt op basis van een medische verklaring van een psychiater. De burgemeester moet binnen 18 uur na het inzetten van de verplichte zorg een crisismaatregel nemen.