Participatie en windenergie
De komst van een windpark geeft hoe dan ook veranderingen in de directe leefomgeving van omwonenden. Het kan gaan om verandering in het landschap of geluid. Participatie is belangrijk voor de maatschappelijke acceptatie van windprojecten. Omwonenden kunnen onder meer participeren op het proces. Zij gaven hun mening in een enquête, namen deel aan informatiebijeenkomsten en werksessies en waren welkom bij politieke avonden en raadsvergaderingen.
Ook kunnen omwonenden financieel participeren. Bij grootschalig opwekken van duurzame energie streven we naar 50% lokaal eigendom. Dit betekent dat omwonenden, ondernemers en organisaties uit de omgeving mede-eigenaar zijn van het project. Dit is ook afgesproken in het Klimaatakkoord.
Daarnaast moeten initiatiefnemers een goed participatieproces doorlopen met de directe omgeving. De gemeente Bronckhorst heeft hiervoor een participatiehandreiking opgesteld: “Participatie als de basis voor de omslag naar een energieneutraal Bronckhorst in 2030”.
Achtergrondinformatie
Op 21 december 2020 organiseerden we een expertavond over participatie. Siward Zomer van Energie Samen gaf een presentatie over het regelen van lokaal eigendom in beleid. Pim de Ridder (Windpark Nijmegen) en Gerlach Velthoven (Duurzaam West Betuwe) deelden hun ervaringen met bewonersparticipatie. Wilt u het webinar terug kijken? Dat kan via YouTube.
Om acceptatie van windenergie te bevorderen, hebben verschillende organisaties gedragscodes opgesteld. De kern van de 'Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op land' is dat de omgeving in een zo vroeg mogelijk stadium bij windprojecten wordt betrokken.
De publicatie 'Lokaal eigendom in beleid' geeft praktische adviezen en voorbeelden voor het opstellen en implementeren van beleid rondom burgerparticipatie, lokaal eigendom en ruimtelijke inpassing bij wind- en grootschalige zonneprojecten op land.
In samenwerking met Energie Samen hebben de Natuur- en Milieufederaties een handreiking opgesteld. Wind- en zonneparken realiseren samen met inwoners biedt inspiratie voor gemeenten voor het realiseren van wind- en zonneparken met draagvlak en lokaal eigendom.