Nederlander worden door optie

Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. De makkelijkste manier is door optie. Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet.

Denkt u dat u Nederlander kunt worden? Neem dan contact met ons op via het algemene nummer (0575) 75 02 50. We plannen dan een afspraak voor het indienen van uw aanvraag. U vult bij de gemeente een formulier in waarin u zegt dat u de 'verklaring van verbondenheid' wilt afleggen. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven dit niet te doen.

Kunt u niet door optie Nederlander worden? Dan kunt u een aanvraag voor naturalisatie indienen.

Kosten

Hoeveel u betaalt voor een naturalisatie, hangt af van de personen voor wie u de aanvraag indient: alleen uzelf of ook uw echtgenoot, partner en/of minderjarige kinderen. Welk bedrag u moet betalen vindt u op de website van de IND. U betaalt de kosten meteen of binnen 6 weken nadat u de verklaring hebt afgelegd.

Naturalisatieceremonie bezoeken

Binnen 13 weken krijgt u bericht van de gemeente. Deze termijn kan één keer verlengd worden. Wordt u Nederlander door optie? Dan krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor de naturalisatieceremonie. U bent verplicht mee te doen aan de ceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Hiermee zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Bij de ceremonie krijgt u de bevestiging dat u Nederlander bent geworden.

Goed om te weten

Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken

Hebt u onjuiste informatie gegeven of belangrijke informatie niet gegeven? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken. Hierdoor kunt u staatloos worden.

Wat heb ik nodig?
  • Uw verblijfsvergunning
  • Uw geldige paspoort of een ander reisdocument
  • Uw geboorteakte
  • Andere documenten over uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksakte of echtscheidingsakte.

Belangrijk bij buitenlandse documenten

  • De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf aan de gemeente of dit nodig is.
  • Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn. Als dit niet zo is, moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.