Uitbreiding netwerk van openbare laadpalen

De komende jaren neemt elektrisch rijden flink toe. De gemeente bereidt zich hierop voor. Bijv. door het plaatsen van openbare laadpalen. Daarbij kunnen we jouw idee voor de beste plekken goed gebruiken. 

Door de groei van het aantal elektrische auto's stijgt de behoefte naar meer laadpalen. Maar niet iedereen heeft een goede plek voor een laadpaal op eigen terrein. Denk bijvoorbeeld aan een rijtjeswoning zonder eigen oprit. Daarom zijn ook laadpalen nodig in de openbare ruimte. Deze openbare laadpalen zijn dus puur bedoeld voor elektrische auto's die niet op het privéterrein opgeladen kunnen worden. Ons streven is om eind 2027 in totaal 26 extra laadpalen te laten installeren, met ruimte voor 52 auto’s. 

Wat maakt de beste plek voor een laadpaal?

Jouw mening over de toekomstige locaties van laadpalen is belangrijk. Aanmelden kan t/m 27 december 2024. 

Locatie openbare laadpaal aanmelden

Het is belangrijk dat de plek:

  • Openbaar toegankelijk gebied is voor elektrische voertuigen.
  • Een locatie is waar bewoners geen mogelijkheid hebben om te laden op privéterrein.
  • Niet nabij een bestaande openbare laadpaal is.

Planning

  1. Afgerond: November 2024

    Voorbereidingen

  2. Momenteel bezig: December 2024

    Verzamelen locaties

  3. Nog te doen: Januari 2025

    Verwerken locaties

  4. Nog te doen: Januari tot maart 2025

    Opstellen en publiceren verkeersbesluit

Naast de uitbreiding van openbare locaties vanuit de gemeente kun je ook een openbare oplaadpaal in je eigen buurt aanvragen, waar jij én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo'n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via organisatie Vattenfall InCharge. Wel betaal je voor het opladen. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. 

Aanvragen

Via de website van Vattenfall InCharge vraag je in een paar klikken heel eenvoudig een openbare laadpaal aan binnen 200 meter van uw woning of werk in Bronckhorst.

Na de bevestiging per e-mail, beoordeelt Vattenfall InCharge de aanvraag op basis een aantal voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Palen mogen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen of een beschermd dorpsgezicht aantasten.

Als de geschikte plek is bepaald, vraagt Vattenfall InCharge de gemeente om akkoord. Daarna wordt alles in gang gezet om de laadpaal te plaatsen. De behandeling van een aanvraag duurt minimaal 16 weken.

Eigen laadpunt 

Voor een laadpunt op eigen terrein heb je geen vergunning nodig. Houdt er rekening mee dat je geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor jezelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Je mag ook geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de komst van de extra laadpalen in onze gemeente? Bekijk onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met openbaar.laden@vattenfall.nl.

Hoe wordt de locatie van de laadpaal bepaald?

In onze gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en VattenfallInCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij jou in de buurt is. Vraag de laadpaal dan aan via www.laadpaalaanvragen-oost.nl/.

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van de elektrische auto. Het tarief is te vinden op de website van Vattenfall InCharge.

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken.

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Er worden 2 parkeervakken gereserveerd. 

Wat moet ik doen bij een storing aan een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app.