Inburgeren
De meeste vreemdelingen die in Nederland komen wonen moeten inburgeren. Dit betekent dat u de Nederlandse taal leert lezen, schrijven en spreken. U moet ook leren over het leven in Nederland. U bent ingeburgerd als u het inburgeringsexamen hebt gehaald. Onderdeel van het examen is de participatieverklaring. Deze verklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. U maakt kennis met de spelregels (normen en waarden, rechten en plichten) van Nederland en u leert hoe u deze regels moet gebruiken.
Verblijfsvergunning ontvangen op of na 1 januari 2022?
Voor u geldt de nieuwe inburgeringswet. U krijgt een brief van DUO over uw inburgering.
Heeft u een verblijfsstatus gekregen omdat u asielzoeker was en gaat u in Bronckhorst wonen?
De gemeente Bronckhorst wil graag zo snel mogelijk kennis met u maken, dus wanneer u nog in een AZC woont. De consulent van de gemeente neemt contact met u op voor een afspraak. Soms is de afspraak in het AZC, soms bij de gemeente, soms digitaal.
De gemeente gaat u begeleiden bij uw inburgering en maakt samen met u een persoonlijk plan. Dit plan past bij uw eigen mogelijkheden. In het plan staat bijvoorbeeld;
- op welk niveau u Nederlands gaat leren.
- welke afspraken er zijn gemaakt over (vrijwilligers-)werk of een stage.
- hoeveel uur u aan inburgering moet besteden.
Ook gaat u lessen volgen over de Participatie Verklaring en het vinden van werk. De gemeente regelt en betaalt de inburgering (bijvoorbeeld taallessen, stages en begeleiding naar werk) voor u. Direct na uw verhuizing krijgt u ook begeleiding voor alles wat u moet regelen om u thuis te kunnen voelen. U krijgt hulp bij praktische zaken zoals het vinden van een arts, school voor uw kinderen en leert u over geldzaken in Nederland. Daarnaast krijgt u een maatje die u helpt bij het maken van afspraken en de kennismaking met mensen in uw dorp.
Bent u geen asielmigrant, maar bijvoorbeeld gezinsmigrant?
De consulent maakt met u een persoonlijk plan over uw mogelijkheden en uw niveau van taallessen. Daarna start uw termijn voor inburgering. U ontvangt dan van DUO een kennisgeving over uw inburgeringstermijn. U kiest zelf of u inburgeringslessen gaat volgen. U kunt hiervoor geld lenen bij DUO. De consulent van de gemeente begeleidt u bij het inburgeringstraject en biedt u de module arbeidsmarktparticipatie (MAP) en het participatieverklaringstraject (PVT) aan.
Verblijfsvergunning ontvangen op of na 1 januari 2013 en voor 1 januari 2022?
Bij DUO krijgt u informatie over taallessen, cursussen en het examen. Als u dat wilt krijgt u begeleiding van de consulent van de gemeente, bijvoorbeeld voor een brede intake en een persoonlijk plan voor uw inburgering en participatie (PIP). Kijkt u vast op de website van DUO. Daarna doet u het volgende:
- u zoekt zelf een inburgeringscursus, de consulent van de gemeente kan u hierbij helpen
- u betaalt zelf de inburgeringscursus
- u schrijft zich in voor het inburgeringsexamen
- u betaalt zelf het inburgeringsexamen
- u kunt geld lenen bij DUO
Woont u in het buitenland?
Hebt u een verblijfsvergunning aangevraagd? Dan moet u het basisexamen inburgering maken in het land waar u woont. Slaagt u voor het examen? Dan kunt u naar Nederland komen. Neem hierover contact op met de Nederlandse ambassade.
Hoe lang duurt het?
U krijgt van DUO drie jaar de tijd om uw inburgeringsdiploma te halen. Uw school bespreekt met u hoe uw vorderingen zijn en wanneer u examen kunt doen.