Evenementen en natuurbescherming

De Omgevingswet biedt bescherming aan de Nederlandse natuur. Deze wet biedt bescherming aan:

  • Dier- en plantsoorten (Soortenbescherming)
  • Natura 2000-natuurbegebieden (waar ook de bescherming tegen stikstofneerslag bij hoort)

Voor de bescherming van de dier- en plantsoorten en de natuurgebieden, is mogelijk een vergunning nodig. Deze vergunning moet u aanvragen bij de provincie Gelderland.

Wanneer is een vergunning nodig?

In de Omgevingswet staat dat het verboden is om dier- en plantsoorten opzettelijk te verstoren, te beschadigen, te plukken en de voortplanting en rustplaatsen te vernielen. 

De organisatie van een evenement moet aantonen dat aan de zorgplichtvereisten van de wet wordt voldaan. Dat betekent dat een organisatie eventueel maatregelen moet nemen om negatieve effecten op beschermde soorten te voorkomen.

Naast de dier- en plantsoorten die beschermd zijn in heel Nederland, zijn bepaalde dieren en planten die in Natura 2000-gebieden leven, extra beschermd. Er zijn speciale doelstellingen om te zorgen dat deze soorten niet afnemen maar zelfs toenemen in aantallen. 
Een belangrijk onderdeel van de bescherming van de Natura 2000-gebieden, is de neerslag van stikstof op deze gebieden. Een evenement kan stikstofneerslag veroorzaken bijvoorbeeld door het gebruik van aggregaten of doordat bezoekers per auto naar het evenement komen.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

De gemeente Bronckhorst verleent geen vergunningen voor de bescherming van natuur. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen van de provincie Gelderland of telefonisch contact opnemen met het provincieloket via 026 359 91 11.

Let op: De procedure voor een vergunning is 26 weken. De provincie Gelderland adviseert om tijdig te onderzoeken of een natuurvergunning of ontheffing nodig is. Neem daarvoor contact op met de provincie of laat een natuurtoets en/of AERIUS-berekening uitvoeren door een ecologisch adviesbureau.