Deeltijd pleegouder worden? Twijfel niet langer en neem contact op!
Van 6 t/m 13 november is de week van de pleegzorg. Op 8 november van 09.00 tot 12.00 uur staan medewerkers van pleegzorgorganisaties en een ervaren pleegouder op de markt in Vorden. Loop vrijblijvend langs voor informatie en om je vragen te stellen.
In Bronckhorst zijn we vooral op zoek naar deeltijdpleegouders
Wat dat betekent lees je in dit interview.
Jay (4) logeert elk weekend bij Ruud en Isa en hun zoon Faas (8). De ouders van Jay, Jan en Emmy, zijn ziek en kunnen daardoor niet volledig voor hem zorgen.
“Toen het woord pleegzorg viel, moest ik even slikken”, vertelt moeder Emmy. “Je denkt snel aan verwaarlozing en ouders die uit de ouderlijke macht worden gezet. Maar toen we informatie kregen van de pleegzorgorganisatie, begrepen we dat pleegzorg ook in deeltijd mogelijk is. Toen was het snel duidelijk: we moeten het doen voor Jay.”
Pleegmoeder Isa: “Ik had een oproep gezien en die bleef bij mij hangen. We hebben altijd wel de wens gehad om iets te betekenen voor een ander gezin. Maar het moest passen. Het heeft ook invloed op het leven van onze zoon.”
“Al bij de eerste kennismaking was er een klik”, weet vader Jan zich te herinneren. “In de loop van de gesprekken hadden we het vertrouwen dat er goed voor Jay gezorgd zou worden. We merkten ook dat pleegouders er goed over hadden nagedacht.” Pleegvader: “Voor mijn gevoel past onze manier van opvoeden bij Jan en Emmy. Er was meteen een match. Daar hoefden we weinig moeite voor te doen.”
Vader Jan: “Jay is nu alweer een aantal maanden een aantal dagen in de week bij Ruud, Isa en Faas. We merken aan hem dat het gewoon lekker allemaal in één lijn doorloopt als hij weer thuis is. Hij voelt zich goed en we horen van anderen dat Jay meer voor zichzelf opkomt, vrolijker en opener is. ” Moeder Isa: “Jay leert andere dingen in ons gezin. Alleen al doordat hij opgroeit met onze Faas. Ze leren rekening te houden met elkaar.”
Samen opvoeden
De ouders en pleegouders voeden Jay samen op. Vader Jan: “We hebben weinig overleg nodig over wat hij wel en niet mag. We overleggen wel over de praktische dingen. Zo kreeg hij laatst een groter bed. We proberen dat gelijktijdig te doen zodat hij er snel aan went.”
Pleegmoeder Isa: “Hij is natuurlijk een peuter die z’n eigen dingetjes heeft en wil. Dan is het fijn om samen te kunnen overleggen. Hij wil geen handschoenen aan, hoe doen jullie dat? Doen jullie hem dan toch handschoenen aan of denk je: dit is niet mijn wedstrijd, je krijgt maar gewoon koude handen. Dat stemmen we dan even af en het is meestal heel herkenbaar.”
In sommige situaties wordt de jeugdzorgwerker pleegzorg van de pleegzorgorganisatie betrokken. Bijvoorbeeld toen Jay last kreeg van heftige peuterbuien. Moeder Emmy: “We hebben samen, en met Jay, een overleg gehad om af te stemmen wat het beste werkt.”
Pleegmoeder Isa: “Ik ben blij dat Jay die buien hier ook heeft. Dat klinkt raar, maar het betekent dat hij zich hier fijn voelt en vertrouwen heeft dat het weer goed komt". Moeder Emmy: “Dat was ook het eerste wat ik dacht. Hij voelt zich daar helemaal compleet op zijn gemak.”
Pleegvader Ruud: “Ik ben blij met dat de pleegzorgorganisatie goed bereikbaar is voor vragen. Je regelt de praktische dingen onderling, maar het is wel fijn om af en toe met iemand met verstand van opvoeding en pleegzorg te spreken.”
De namen van deze mensen en de foto zijn niet echt. Het verhaal is dat wel.
Wil je je verder verdiepen in pleegzorg? Kijk op www.ikwilpleegouderworden.nl.