Bronckhorst pakt verantwoordelijkheid en kiest voor windenergie

Deze week heeft de gemeenteraad van Bronckhorst definitief gekozen voor windenergie in het gebied Keppel Eldrik als bron voor grootschalige duurzame energieopwek. Daarbij stelden ze aanvullende beleid vast om toekomstig omwonenden van een windpark maximale (mede)zeggenschap te geven bij de ontwikkeling en exploitatie ervan. De raadsvergadering werd bijgewoond door een grote groep betrokken inwoners op een volle publieke tribune. Het besluit werden genomen op basis van de aanbeveling van bureau Energywatch. Energywatch is gevraagd te onderzoeken welke technieken beschikbaar zijn om te komen tot grootschalige duurzame energieopwek van 0,54 TWh voor 2030. Dit is het aandeel dat Bronckhorst heeft toegezegd te leveren in de Regionale Energiestrategie Achterhoek (RES) 1.0. 

Wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid: 

“Het is tijd om nu stappen te nemen. Met een amendement gaf de gemeenteraad aan definitief te kiezen voor windturbines in het gebied Keppel Eldrik. Het is goed dat we deze knoop hebben doorgehakt, want we zijn het onze inwoners verplicht om duidelijkheid te scheppen en afspraken na te komen."

De gemeente werkt toe naar een Energieneutraal Bronckhorst in 2050, zoals afgesproken in het nationale klimaatakkoord. In de Herijkte Routekaart Bronckhorst Energieneutraal staat hoe de gemeente hieraan wil werken in de periode 2024 – 2030. Onderdeel hiervan is de afspraak die de gemeente regionaal maakte in de Regionale Energiestrategie Achterhoek (RES) 1.0. De RES beschrijft dat de regio voor 2030 1,35 TWh aan duurzame energie opwekt. Windenergie is hier onderdeel van. Het aandeel van Bronckhorst voor windenergie hierin is 0,054 TWh. Het beoogde windpark in Keppel kan dit leveren.

Nieuwe normen 

Er zijn nog veel stappen te nemen, die in alle zorgvuldigheid worden genomen. Zo blijft de gezondheid van omwonenden een belangrijke zorg. Daarom worden de nieuwe milieunormen voor windturbines gevolgd, die in 2025 komen vanuit de Tweede Kamer. Deze normen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over de effecten van windturbines. Gezondheid is daarbij het belangrijkste onderdeel.

Wethouder Pelgrom: “Om er zeker van te zijn dat toekomstige omwonenden van een windpark maximale invloed hebben op de ontwikkeling ervan, starten we volgend jaar al met een omgevingsproces. Omwonenden en andere betrokken partijen maken samen onderdeel uit van een omgevingsadviesraad. Omwonden kunnen daar hun zorgen inbrengen, zodat deze meegenomen kunnen worden in de ontwikkeling van een windpark. Zij hebben hierdoor invloed op de landschappelijke inpassing, voorkomen dan wel reduceren van mogelijke hinder, afspraken over financiële tegemoetkomingen en dergelijke. Ook bouwen we extra juridische zekerheden in zodat de eigenaren van een grootschalig opwekproject zich ook tijdens de exploitatieperiode houden aan de afspraken met omwonenden.”

Participatie en lokaal eigendom 

Om juridisch te borgen dat omwonenden maximale invloed hebben, werd het addendum participatie en lokaal eigendom opgesteld. Hierin staat beschreven hoe het participatieproces bij grootschalige duurzame opwek moet zijn, zodat belanghebbenden in de omgeving invloed hebben en er rekening gehouden kan worden met hun zorgen. Ook beschrijft dit addendum hoe lokaal eigendom bij het project vormgegeven moet worden. Hierbij wordt gestreefd naar minimaal 50% lokaal eigendom.

Vervolg

De raad debatteerde tijdens meerdere politieke avonden over dit onderwerp. Tijdens het inspraakmoment spraken veel inwoners hun zorgen over de plannen uit. Nu de raad een besluit heeft genomen, komen begin 2025 vervolgstappen, waaronder een informatiebijeenkomst over de werking van een omgevingsadviesraad.