Bestrijding eikenprocessierups

Het eikenprocessierupsseizoen gaat binnenkort weer beginnen. We verwachten dat er dit jaar minder eikenprocessierupsen zullen zijn en dat de plaagdruk zal afnemen.  

In het najaar van 2023 hebben we veel eiken langs de wegen in Bronckhorst geïnspecteerd. Het bleek dat er weinig tot geen nesten van eikenprocessierupsen aanwezig waren en dat de aanwezige nesten klein van formaat waren. 

Aangepast maaibeleid

We hebben ons maaibeleid aangepast om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Dit zal helpen om een natuurlijke balans te bereiken en de plaagdruk te verminderen.

Brandharen  

De haren op de rug van de rupsjes die we zien, zijn niet de beruchte brandharen. De echte brandharen komen pas in het vierde larvestadium en zijn microscopisch klein. Deze haartjes kunnen irritatie aan de huid, ogen en longen veroorzaken. Bij een normaal verloop van de temperatuur zijn de eerste rupsen met brandharen rond 20 mei te verwachten.

Bestrijding  

In 2024 bestrijden we de eikenprocessierups niet meer preventief. Is er sprake van overlast dan kun je via bronckhorst.slimmelden.nl een melding doen. Een medewerker van de gemeente beoordeelt of bestrijding noodzakelijk is. Gaat het om een nest op een drukke locatie of plek met een hoog risico, dan zuigen we het nest weg. Het wegzuigen van nesten doen we van mei tot september. 

Overlast eikenprocessierups melden

Wij doen ons uiterste best om de gemelde locatie binnen 5 werkdagen te beoordelen en indien nodig te behandelen. Wij maken gebruik van kaarten met actuele meldingen, zodat wij gericht aan de slag kunnen.

Let op: Het is niet mogelijk om op de meldingen een terugkoppeling te geven. Meldingen buiten ons bestrijdingsgebied nemen we niet in behandeling. Bijvoorbeeld langs de provinciale wegen, privéterreinen of op landgoederen die in beheer zijn bij natuur beherende organisaties

Voorkomen overlast

U kunt zelf ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden waar de rupsen voorkomen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Meer informatie

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei t/m september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). U herkent de rups aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De Achterhoekse gemeenten werken samen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Door de gezamenlijke aanpak en voorlichting bereiken we een efficiëntere bestrijding. Het doel is met name de overlast van de processierups tegen te gaan en niet het bestrijden van het beestje op zich. Uitgangspunt is de landelijke ‘Leidraad beheersing eikenprocessierups’.

Veel gestelde vragen: bron Kennisplatform Processierups van het RIVM.