Afsteken vuurwerk en carbidschieten
Nog even en dan is het Oud en Nieuw. Veel mensen steken dan vuurwerk af of gaan samen carbidschieten. Voor het goed omgaan met vuurwerk en carbid vind je hieronder tips en regels. Ook lees je waar je moet zijn om verschillende soorten incidenten te melden.
Regels bij vuurwerk kopen en afsteken
- Vuurwerk (ver)kopen mag dit jaar op 28, 30 en 31 december. Vuurwerk kopen mag vanaf 16 jaar.
- Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.
- Koop vuurwerk alleen bij de gecontroleerde en goedgekeurde vuurwerkverkooppunten. Deze zijn herkenbaar aan de poster op de deur.
- Bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar (legaal vuurwerk is te herkennen aan de aanduiding ‘bestemd voor particulier gebruik’).
Steek vuurwerk veilig af
- Experimenteer niet zelf met vuurwerk: maak vuurwerk nooit open!
- Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
- Trek kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (dus geen nylon). Draag geen kleding met een capuchon.
- Lees de gebruiksaanwijzing van tevoren. In het donker kun je niet lezen.
- Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
- Zet vuurwerkpotten klem tussen twee stenen.
- Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
- Steek geen vuurwerk uit je hand af.
- Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
- Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden.
- Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!
- Bescherm je ogen met een vuurwerkbril.
Verboden vuurwerkproducten
Sinds 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. Je mag deze producten ook niet meer afsteken. Het gaat om:
- Vuurwerk uit categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
- Knalvuurwerk (zoals rotjes);
- Knalstrengen (zoals Chinese matten);
- Losse enkelshotsbuizen (single shots);
- Losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.
Ruim alles weer op!
Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk dat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken.
Carbidschieten
Carbidschieten mag alleen op oudejaarsdag tussen 10.00 en 18.00 uur. Carbidschieten is niet voor beginners of amateurs, daarom vragen wij mensen die carbid gaan schieten ervoor te zorgen dat in ieder geval één van de schieters BOCK is. De BOCK is de Bewust Oplettende Carbid Knaller die erop toeziet dat het veilig gebeurt volgens deze veiligheidstips, die belangrijk zijn voor het veilig afsteken van carbid:
- Bescherm jezelf en anderen
Een echte BOCK heeft doppen op! Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen. - Zorg voor EHBO
Zorg voor een verbanddoos. Zorg ook dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kun je snel handelen als er toch iets verkeerd gaat. - Gebruik goed materiaal
Een echte BOCK heeft ballen! Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten. - Ontsteek het carbid veilig
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Kom niet voor de opening van de bus en ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus staat.
Tips veilige jaarwisseling en wie bel je?
Een gezellige jaarwisseling maken we met z'n allen. Zie je iets verdachts of iemand die bijvoorbeeld brand sticht of iets vernielt? Meld dit dan.
Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. Voorgaande jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen acuut (levens)gevaar, schade of letsel opleveren. De verschillende soorten meldingen vind je hieronder. Hiermee bieden de gezamenlijke hulpdiensten duidelijkheid over wie je in welke situatie belt.
- Bij spoed, bijvoorbeeld als je getuige of slachtoffer bent van een misdaad of een ongeluk, bel 112. Bel bij twijfelgevallen ook 112. Zij helpen je verder.
- Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig, bel (0900) 09 04. Dit doe je bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
- Overlast van illegaal vuurwerk (en daders bekend) of andere zaken die geen spoed zijn maar waarbij je wel politie nodig hebt, bel (0900) 88 44. Een melding maken bij ons kan ook via www.bronckhorst.nl/meldingdoen (melding woon- en leefomgeving).
- Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk zelf aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact je verzekering.
- Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte meld je bij de gemeente Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. Dit kan telefonisch tijdens kantooruren of door een melding woon- en leefomgeving te doen via www.bronckhorst.nl/meldingdoen (melding woon- en leefomgeving).
- Wil je anoniem blijven omdat je bijvoorbeeld bang bent voor vervelende reacties, bel dan Meld Misdaad Anoniem (0800) 70 00.
- Voor meldingen die betrekking hebben op de openbare ruimte kun je op werkdagen bellen met de gemeente, via tel. (0575) 75 02 50. Wil je buiten kantoortijden iets melden dat niet kan wachten tot de volgende (werk)dag, bel dan ons calamiteitennummer 06 13 10 07 77.