Aansprakelijkheid bij evenementen

Evenementen gaan vrijwel altijd gepaard met situaties die veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te houden worden aan evenementen hoge veiligheidseisen gesteld en heeft de organisatie een vergaande zorgplicht ten opzichte van bezoekers en deelnemers waaronder de toeschouwers en de deelnemers.

Aansprakelijkheid organisatie

De organisatie moet zich inspannen om de veiligheidsrisico’s die het evenement met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Wanneer er ondanks alle voorzorgsmaatregelen tijdens het evenement een bezoeker of deelnemer letsel of schade oploopt, kan het zijn dat de organisatie hiervoor aansprakelijk is.

Voorkomen en beperken van aansprakelijkheid

Een organisatie kan zelf de nodige zaken regelen om zijn aansprakelijkheid te beperken of uit te sluiten.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • Evenementen met kaartverkoop: Bij kaartverkoop kunnen voorwaarden worden gesteld dat de bezoeker geen gevaarlijke voorwerpen mee mag nemen, of kunnen beperkingen of uitsluiting van aansprakelijkheid als voorwaarde worden gesteld.
  • Evenementen zonder kaartverkoop: Bij evenementen zonder kaartverkoop kunnen voorwaarden worden opgenomen in de huisregels. Deze huisregels moeten bij elke toegang tot het evenement kenbaar zijn.
  • Actieve evenementen: Bij actieve evenementen is het raadzaam om veiligheidsvoorschriften en/of spelregels die door de deelnemer in acht moeten worden genomen aan de deelnemers kenbaar te maken. Dit kan bij de inschrijving, kaartverkoop, aankondiging hiervan in kleedkamers en/of op het evenemententerrein.

Let op: er moet expliciet aangeven worden welke risico’s worden uitgesloten en waarvoor de organisatie niet aansprakelijk kan worden gesteld. Alleen aangeven dat de organisatie niet aansprakelijk kan worden gesteld in onvoldoende. Hoe duidelijker en specifieker een beperking van de aansprakelijkheid is uitgesloten, des te kleiner de kans dat de organisatie aansprakelijk is.

Aansprakelijkheidsverzekering

Afhankelijk van de financiële draagkracht van de organisatie, de omvang en soort evenement, kan worden gedacht aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Let daarbij goed op wat er verzekerd kan worden: schade aan personen of zaken. Vooral ook wat er niet verzekerd wordt, bijvoorbeeld schade door motorvoertuigen, materialen die worden geleend en/of vermogensschade (mislopen van inkomsten).

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Het wordt evenementenorganisaties aangeraden een verzekering af te sluiten.

Vrijwilligersverzekering

Voor alle mensen die vrijwilligerswerk doen voor organisaties in de gemeente Bronckhorst bijvoorbeeld verkeersregelaars, is een vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea. U leest er meer over op de pagina 'Collectieve vrijwilligersverzekering'.