Vorige week onderschreven 11 gemeenten, de provincie, het waterschap en Vitens opnieuw hun samenwerking als Achterhoek+ op het gebied van water en klimaat. Een samenwerking die sinds de jaren 90 bestaat. De komende jaren vragen wateronderwerpen van ons nog meer aandacht. Daarom ondertekenden we de ‘Bestuurlijke visie op samenwerken aan water Achterhoek+ 2024’. Hierin staan onze afspraken over de verschillende wateronderwerpen en geven we aan op welke punten we nog meer gaan samenwerken.  

Klimaatverandering

Het klimaat verandert snel en daarmee ook de weersomstandigheden. Deze winter zagen we door de vele regen de grondwaterstand stijgen. De afgelopen zomers waren droog en er was een tekort aan water. We zien de gevolgen van de klimaatverandering en moeten ons voorbereiden op meer droge zomers en nattere winters. Alle gemeenten hebben afgesproken dat de openbare ruimte in Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Dit betekent dat de gevolgen van bijvoorbeeld ernstige neerslag zo klein mogelijk blijven. Daarnaast is er nog steeds ruimte voor verbetering in de kwaliteit van het (stedelijke) water. Alle reden om de visie uit 2019 aan te passen.  

Samen aan de slag met klimaatadaptatie

Binnen ‘Samenwerking Water Achterhoek+’ werken de 8 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk) samen met de gemeenten Doesburg, Lochem, Zutphen, de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en drinkwaterbedrijf Vitens aan een klimaatbestendig gebied, schoner afvalwater en extra inzet op droogte.

Klimaatbestendig Marktplein in Steenderen

De ondertekening vond plaats in Steenderen. Deze plaats was niet voor niets gekozen want daar troffen inwoners samen met de gemeente en Samenwerking Water Achterhoek+ mooie klimaatbestendige maatregelen. Het Marktplein werd groener gemaakt en voor de nieuwe bestrating werden zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruikt. Ook kwam er een waterspeelplaats en een infiltratieriool waarmee het regenwater zoveel mogelijk op de plek wordt gehouden. Om van het plein een aantrekkelijke beleefplek te maken, kwamen er bovendien schaduwrijke zitplaatsen.  

Wat kun jij doen?

Ook als inwoner, bedrijf of organisatie kun jij bijdragen en dat kan nu al! Koppel bijvoorbeeld jouw regenwaterafvoeren af. Plaats een regenton en gebruik het opgevangen regenwater. Hiermee bespaar je op drinkwater. Of haal tegels uit jouw tuin en maak deze groener. Meer weten? Kijk dan op www.weetvanwater.nl 

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.